2019. október 28., hétfő

MESTERSÉGESEN TORNÁSZTÁK FEL A SZŐLŐÁRAKAT - A LEGOLCSÓBB GYÜMÖLCS 45 SZÁZALÉKKAL KERÜL TÖBBE A TAVALYINÁL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.28.


Az idén tavasszal a nagy várható termés reményében támogatást kaptak a gazdák, ha egyszerűen levágják a földre a szőlőfürtöket. Végül a termés csekélyebb lett, de már sok gyümölcs ment így pocsékba.

Az agrártárca az idén május végén hozott egy rendeletet arról (ez itt található), hogy pénzt adnak azoknak a gazdáknak, akik megsemmisítik várható szőlőtermésüket. Az úgynevezett zöldszüreti (így hívják azt, amikor a fürtöket éretlenül egyszerűen levágják a földre) támogatás iránti kérelmet június 11-ig lehetett a Magyar Államkincstárhoz benyújtani, a kifizetések 2019. november 15-ig történnek meg. Az összeg hektáronként 300 ezer forinttól 1,1 millió forintig terjed.

A zöldszüretet 2019. június 24. és július 10. között kellett elvégezni. Mint a Világgazdaság akkoriban megírta, az utóbbi évek szőlőtelepítéseinek legnépszerűbb fajtáját, a biancát, valamint a néhány éve még a magyar borok világpiaci áttörését elősegítő furmintot szüretelték le a legnagyobb területen a gazdák.

A biztos bevételt hozó zöldszüretre – a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) adatai szerint országosan 5623 hektárra – sok szőlőtermelő jelentkezett. Ennél végül kisebb területre adtak engedélyt, ugyanis sokan úgy értelmezték a zöldszüretet, hogy csupán gyérítik a fürtöket, holott a szabály szerint a bejelentett területen az összes fürtöt le kellett szedni. Végül körülbelül 5200 hektár lett a korábban leszüretelt terület nagysága, ami még így is az ország hivatalos borszőlőtermő területének majdnem a 8 százaléka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.