2019. október 24., csütörtök

MIT HOZHAT A BREXIT NEGYEDIK ÉVADA? - BIZALMATLANSÁG ÉS TRÜKKÖZÉSEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.24.


Az angol választók fele szeretne általános választást – derül ki egy friss kutatásból. Van olyan forgatókönyv, ami szerint Nagy-Britanniának alig több mint egy hónap múlva új kormánya lehet. Úgy tűnik, Boris Johnson bármilyen csalafinta trükköt hajlandó bevetni.

Egy 10 pontos kábeltelevíziós sorozat fordulatossága jellemezte a Brexit-történet elmúlt hetét. Az immár harmadik évad főhőse, Boris Johnson az első rész kezdetén már egészen közel állt a sikerhez: igaz ugyan, hogy London utcáin aznap százezrek tüntettek az újabb népszavazásért, a BBC szombat reggeli felmérése szerint a képviselőházban 302 szavazat volt a módosított kilépési megállapodás mellett, 301 ellene. 36 szavazat volt kétséges, és a pénteket szorgos amerikai stílusú, telefonálgatós lobbizással töltő miniszterelnöknek volt esélye arra, hogy az utolsó percben elegendő számú ingadozót maga mellé állítson. Egyetlen mozdulattal húzta azonban keresztül számításait, és tette kérdőjelessé a Brexit további menetét Oliver Letwin az általa benyújtott módosítási javaslattal a brit parlament szombati rendkívüli ülésén.

A bajt a képviselők Boris Johnsonnal és az őt támogató kemény brexitpártiakkal szembeni mély bizalmatlansága okozta – jegyezte meg szombati tudósításában a liberális hamburgi Die Zeit. Mi van, ha Johnson csak becsapja a Parlamentet, és az alsóházban zajló szavazás csak egy trükk, hogy Nagy-Britannia október 31-én megállapodás nélkül kikerüljön az EU-ból?

Az EU-val a múlt héten megkötött megállapodás parlamenti megszavazásával a benne foglaltak nem válnak automatikusan az angol jog részévé. Ahhoz további jogalkotási feladatok is várnak a Parlamentre (Withdrawal Agreement Bill). Ha a szükséges új törvények nem születnek meg, Nagy-Britannia számára ugyanaz a helyzet áll elő, mint a megállapodás nélküli kiválás esetén. Johnson és hívei szerint minderre még van idő, a képviselőházat azonban nem sikerült erről meggyőznie: 322 szavazattal 306 ellenében és 21 tartózkodás mellett egyetlen mozdulattal felborították a már késznek látszó menetrendet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.