2019. október 26., szombat

NEM LESZ, AKI MEGVEGYE A LAKÁSOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.10.26.


A kedvezményes újlakásáfa hosszabbítását kérik az építési vállalkozók a kormánytól. Különben nem lesz, aki meg tudná fizetni a még jobban elszabaduló ingatlanárakat.

Egyre több ingatlanpiaci szakember kongatja a vészharangot a januártól ismét 27 százalékra emelkedő újlakásáfa miatt. Az adótartalom 22 százalékos növelése ugyanis oly mértékben drágítja meg a már amúgy is az egekbe szökött négyzetméterárakat, hogy a beruházók kétségesnek vélik: el tudják-e majd egyáltalán adni a jövőben az ilyen ingatlanokat. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) felmérése szerint a lakásépítő cégeknél komoly elbizonytalanodás tapasztalható, a piaci értékesítésre készülő lakások esetében egyelőre kivárnak az újabb projektek indításával. 

 Az újépítésű lakások értékesítésének áfáját 2016 januárjától csökkentették 27-ről 5 százalékra, de csak egy átmeneti időre, 2019. december 31-ig. A határidő közeledtével a szakma időről időre felveti: szükség volna a kedvezményes időszak meghosszabbítására. A kormány azonban mindeddig elzárkózott ettől, csak egy kis könnyítést adott. Mivel a szakember- és építőanyag-hiány miatt rengeteg projekt átadása hónapokat csúszik, már tavaly látszott, hogy számos lakás nem készül el a tervezett módon az idei év végére. Kérdésessé vált, hogy ezeknél milyen mértékű áfát kell majd alkalmazni 2020-ban. Végül a kormány úgy döntött: 2023 végéig alkalmazható a kedvezményes áfa azon újépítésű ingatlanoknál, amelyek 2018. november 1-én már végleges építési engedéllyel rendelkeztek. 

Az ezt követően építeni tervezett lakásokat azonban a jelenlegi felállás szerint már csak 27 százalékos áfával lehet majd értékesíteni. Az ÉVOSZ most egyrészről visszaigényelhetővé tenné ezt a 27 százalékot (5 millió forintig), amennyiben valaki saját célra építtet vagy vásárol újlakást, és utána életvitelszerűen ott is tartózkodik. (A kormány fontos érve a kedvezményes lakásáfa kivezetése kapcsán, hogy az a befektetői vásárlásokat támogatta – így kikerülhető.) Emellett további hosszabbítást kérnek a kedvezményes áfára. A javaslat az 5 százalékos áfával értékesíthető újlakások körét kibővítené azokkal az ingatlanokkal, amelyekre 2019. június 30-ig érvényes építési engedélyt szereztek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.