2019. október 2., szerda

NOVEMBERI NYUGDÍJPÉNZ: LESZ, AKI 200 EZER FORINT PLUSZT KAP, AZ ÁTLAG 31 EZER LEHET

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.10.02.


A miniszterelnök kedden bejelentette, hogy novemberben 20 160 forint lesz az átlagos nyugdíjprémium, és 11 ezer forint a nyugdíjkiegészítés, azaz egy átlagnyugdíjas bő 31 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban. Alább megmutatjuk, ki mire számíthat, és hogy mekkora különbségeket fed el az átlag. Összességében megint a kisnyugdíjasok húzzák a rövidebbet.

20-22 ezer forint lehet a maximum prémium

A nyugdíjprémium akkor jár, ha 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés várható az adott évben. Úgy számolják, hogy a novemberi nyugdíj negyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) megszorozzák a 3,5 százalék feletti növekedés mértékével. Vagyis a nyugdíjprémium maximált összeg, havi 80 ezer forintos nyugdíjnál éri el a tetejét, afölött mindenki ugyanannyit kap, alatta pedig arányosan kevesebbet.

A kormányfő azt is mondta, hogy a gazdasági növekedés 4 százalék fölötti lesz, akár 4,6 százalék is lehet. Azt nem fejtette ki, hogyan jött ki a 20 160 forintos átlag, de 4,5 százalékos növekedéssel számolva a nyugdíjprémium maximuma 20 ezer forint, tehát ezek szerint nagyobb GDP-bővüléssel kalkulál a kormány. Ha 4,6 százalékos GDP-növekedésből indulunk ki, akkor a prémium maximuma 22 ezer forint lehet – ennyi járhat az átlagnyugdíj, a havi 135 ezer forint után is. Ekkor elképzelhető, hogy 20 160 forintra jön ki az átlag.

Tavaly az történt, hogy a kormány a nyugdíjprémium-szorzó megadásakor kisebb GDP-növekedést valószínűsített, mint amennyi ténylegesen lett az év végére. Így a nyugdíjasok kevesebb prémiumot kaptak, mint amennyi az egész éves gazdasági teljesítmény alapján járhatott volna nekik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.