2019. október 15., kedd

NYUGTALAN ERŐ, HIÁNYOS ERÉNY

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY BANDÓ ANDRÁS
2019.10.15.


Na, akkor osztály vigyázz!… De nagyon! Mert mi vagyunk az ország legerősebb pártja, ennek tudatában és ennek megfelelően fogunk viselkedni!… Megértettétek?, harsogja az ezer sebtől vérző, több fontos bázisán rommá vert osztályfőnök, ami nagyjából olyan szöveg, mint amit a kucsmás paraszttá lett, reszkető Ceausescu kiabált, amikor (kilövése előtt) falmelléki szürkebaráttá fokozták le a nép egyszerű fiai.

Amióta ezt a győztesek tudomására hozta, másra se gondolok, csak arra, hogy hogyan lehet legerősebb pártként gondolkodni és viselkedni? Azt tudom, hogy a legnagyobb bokszolók sosem esnek gyöngécske embertársaiknak, Fekete Lacinál gyöngédebb embert nehéz elképzelni, a legnagyobb művészek is tudták, lehetnek szerények, van mire. A búzakalász zölden még gőgösen feszül az égnek, ha megérett, meghajlik az aratók előtt. Természetesen az efféle bölcsességekre is csak a legjelesebbek képesek, ezért hivatkozom rájuk.

Van egy magyar népmese, címe: Az ember a legerősebb. Hozzáteszem: meg a legbölcsebb is, a legkreatívabb, a legképzettebb, a legokosabb. Ezek még az erőnél is fontosabb jellemzők. Az erejét csak az ostoba fitogtatja. Volt, hogy egy fiúcska kezében lévő parittya, és egy kis kődarab elég volt egy Góliát leterítéséhez.

Jut eszembe: azt, hogy hogyan viselkedik egy magát legerősebbnek mondó párt, már megtapasztaltuk, volt rá tíz évünk: ÚGY! Úgy, ahogy eddig láttuk és érzékeltük: mint elefánt a porcelánboltban: mindent darabokra tör, amit alkotó kezek és gondolkodó emberek létrehoztak. Nem sorolom, egy ország fújja fejből a kínos, gyalázatos és bűnös listát. Épp a ledöntéseknek, rombolásoknak és az otrombán értelmezett „hatalom” bebetonozásának tudható be, hogy túl erős (túlerős!), illetve erőszakos, dózerként taroló gépezetté lett a szolgálatra szegődött, királyi irányítással működő pártközösség. „Csak a Fidesz!” – szajkózzák szóban és plakátokon, hogy mindenki értsen belőle: Te nem! Meg Te se! Meg Ti se! És Ti se! Aki nem lép velünk egyszerre, nemhogy rétest, de zsíros kenyeret sem kap! Ahogy az most, a választások utáni „győzelmi” beszéd üzeneteiből is kivehető volt, s ahogy a kampányban is egyértelművé tették: megnézheti magát, aki nem a jelöltjüket támogatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.