2019. október 12., szombat

ORBÁN CSINÁLTATTA KI BORKAIT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.10.11.


Orbán tudta nélkül nem lehetett volna kicsinálni Borkai Zsoltot, „mindenki sarát ismeri, ott van a fiókjában mindenki dossziéja” – állítja Radványi Miklós. Az USA-ban élő külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő szerint Orbán úgy gondolja: most már túl sokan és túl sokat lopnak – s a lopást, a lenyúlást is centralizálni akarja. Borkaival egyrészt példát statuál, másrészt üzen a külföldnek, hogy ő harcol a korrupció ellen. A választás tétje Orbán számára az, hogy a véglegesen narancsszínűvé tegye a vidéket. Budapestet pedig nem veszítheti el, s „tartok attól, hogy ha másképp nem, akkor megtömik az urnákat. A végén úgy alakítják majd, hogy Tarlós nyerjen. Ne feledjék, a választási szervek is az ő kezükben vannak!

Milyennek látja a mostani kampányt?

Mocskosnak.

Lát-e bármilyen különbséget a mostani és a korábbi választási kampányok között?

Igen. Miközben a mostani kampányban is bevetik a korábban is alkalmazott különféle csaló eszközöket – mint a szavazók utaztatása, a megfélemlítések, stb. –, óriási különbség a korábbiakhoz képest az, hogy szemmel láthatóan a Fideszen belül megindult egy erjedés. És az is különbség, hogy miközben korábban amatőr módon készítettek ki olyan embereket, akiket Orbán ki akart készíteni, most ez profi módon történik.

De hiszen az ellenzéki politikusokat eddig is profi módon előkészített és lefolytatott kampányokkal igyekeztek ellehetetleníteni.

Nem is erre gondoltam, hanem arra a jelenségre, amit a győri polgármester, Borkai Zsolt példája fémjelez. Borkait annyira profi módon csinálták ki, ami számomra azt mutatja, hogy amerikai tanácsadók játszhattak ebben szerepet. Győr komoly város, a győri polgármester közel olyan jelentőségű, mint Debrecené. Szerintem Orbán beleegyezése nélkül egy ilyen botrányt ott kirobbantani, kiváltképpen a választásokhoz ilyen közel, nem lehetett volna. Ez nem lehetett egy spontán amatőr vállalkozás.

De miért állt volna ez az érdekében?

Borkait azért akarták kikészíteni, mert túl sokat és még a Fidesz számára is túlságosan feltűnően lopott. Nagyon elképzelhetőnek tartom, hogy Orbán úgy gondolja: most már túl sokan és túl sokat lopnak – s a lopást, a lenyúlást is centralizálni akarja. Ráadásul nem csak kifelé, hanem befelé is példát akarnak statuálni. Kettős a stratégiája Orbánnak: egyrészt üzen annak, akit illet, hogy így jársz, ha túlléped a határt, másrészt demonstrálja, hogy fellép a korrupció ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.