2019. október 12., szombat

ORBÁN NEM ENGEDTE LEMONDANI BORKAIT - NEM ÁLDOZZA BE GYŐRT BUDAPESTÉRT.

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.10.12.


...A Fidesznek 3 lehetséges stratégiája volt a helyzet kezelésére, a kár enyhítésére.

Az egyik, amit sokáig követtek, hogy agyonhallgatják az ügyet. Erre utalt például Kósa kampányfelelős, amikor azt mondta, a botrány le fog CSENGEni. Borkai csak legyen továbbra is szabadságon, annál kevesebbet tud ártani.

A kormánymédia buborékjában élő fideszes választókat ugyancsak meglepte volna, ha Borkai lemond péntek eset, mert

aki nem fogyaszt valódi híreket, az egy hangot se hallott a győri polgármester körüli botrányról.

Mivel azonban a Fidesz minden törekvése dacára még mindig milliók jutnak hozzá Magyarországon információhoz, az első stratégia megbukott.

A második az volt, amivel fideszes politikusok a héten név nélkül próbálták etetni a médiát, hogy Borkait megválasztják, majd lemond, hogy ne kerüljön az ellenzék kezébe a város vezetése. Ekkor új polgármesterválasztást kellene kiírni, amint alkalmasint ismét a kormány embere nyerne meg a fideszes megyeszékhelyen.

Azonban ennek a Fideszen belül is több ellenfele volt. Gulyás kancelláriaminiszter például csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ha Borkait újraválasztják, akkor a megbízása 5 évre szól. Tehát szó sincs lemondatásról.

Ugyanő arról is beszélt, hogy Borkainak tennivalója nincs az ügyben, az adatok viszont arra utaltak, hogy a választók ezt máshogyan gondolják. Különös tekintettel a billegőnek tekintett Pécsen, Miskolcon, Szombathelyen és főként Budapesten.

Ugyanerre utal, hogy a megkérdőjelezhetetlen alkalmasságú Tarlós már másodszor szegte meg az orbáni parancsolatot, hogy ti. ne mondj rosszat fideszes társadról. A kiéleződő versenyben kétségbeesetten próbál elhatárolódni, menteni a menthetőt, és a Magyar Nemzetben megjelent szombati kampányinterjújában

ismét lemondásra szólította fel Borkait:

"Amit Borkai Zsolt csinált, és ahogy, az felháborító, védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan. Ez az ember méltatlanná vált. Olyan nincs, hogy ez magánügy. Nem értem, miért nem vonja le magától a konzekvenciát. Valójában Borkainak le kellene mondania."

Valójában ez hosszú interjú egyetlen érdemi mondanivalója, a kormánylap mégsem ezt tetti címbe. Ez onnan nézve érthető, hogy előző nap már ők maguk is felszólították lemondásra Borkait, amikor úgy látszott, hogy a Fideszben ez az álláspont kerül többségbe, de amikor mégsem ez történt, akkor kénytelenek voltak eltüntetni a cikket.

Ha mindez igaz (romló adatok, válságstáb, visszaléptetési szándék, majd annak ellenkezője), az arra utal, hogy

a kampánystáb Győr beáldozásával meg akarta menteni a többieket, főleg a fővárost.

Arra gondolhattak, hogy a győri polgármesteri posztért nem nagy kár, a városi közgyűlésben úgyis többsége lesz a Fidesznek, a várható nyertes Glázer Tímeát pár hónapon belül lemondásra bírják, és jöhet is az új választás.

Ebben van is ráció, azonban egyvalaki ezt másként gondolhatta.

Orbán Viktor ugyanis csütörtökön az unga-bunga partik nagy rajongójával, Silvio Berlusconival találkozott, pénteken pedig Emmanuel Macronnal ebédelt. Ha volt vagy van válságértekezlet, ő biztosan nem tudott résztvenni rajta.

A kampánystáb maga próbálta kezelni a helyzetet, amikor viszont az elnök is elérhetővé vált, lefújták a már meghirdetett nyilatkozatot. Adódik a feltételezés, hogy az uralkodó, még a kormánypropagandisták által is osztott vélekedéssel szemben
maga Orbán Viktor, egyszemélyben döntött úgy, hogy nem áldozza be Győrt még Budapestért sem.

Valójában nincs is más elképzelhető magyarázat; nyilván nem Borkai gondolta meg magát, és új adatokat se kaphatott a Fidesz, amelyek már nem sürgették a visszaléptetést.

Hogy Orbánt mi motiválhatta a Borkai melletti kiállásra, azt csak találgatni lehet.
- Talán ő nem látja olyan rossznak az adatokat.
- Vagy úgy gondolja, már a visszaléptetés se oldana meg semmit.
- Esetleg azért döntött így, mert ha Berlusconit nem ítéli el a gruppenpartijai miatt, akkor miért ítélné el a győri epigonját.
- Talán csak úgy gondolja, hogy a vezéri imídzsével nem fér össze a megfutamodás.
- Vagy tartja magát ahhoz, hogy nem mondanak rosszat fideszesről, sőt, senkit nem hagynak az út szélén.

A legkevésbé valószínű az első lehetőség, mert Bayer vezéragitátor a mai Nemzetben arról cikkezett, az esetleges vereség nem az Orbán felelőssége lesz:

Ezen a választáson két szereplő egészen biztosan nem indul: Orbán Viktor miniszterelnök és a magyar kormány. Vagyis

amennyiben az ellenzék Magyarország összes településén győzelmet aratna, a magyar miniszterelnököt akkor is Orbán Viktornak fogják hívni,

2022-ig egészen biztosan.

Még nem is lehetett szavazni, pláne nem ismert az eredmény, de Orbán mosdatása máris elkezdődött. Biztos, ami biztos alapon elkészülnek minden eshetőségre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.