2019. október 2., szerda

ORBÁN ÚJ BRÜSSZELI EMBERE EGYSZER MÁR A FIDESZ-KORMÁNYT VÁLASZTOTTA A KÉNYELMES KARRIER HELYETT

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.10.02.


- Várhelyi Olivér, az új magyar biztos-jelölt 25 éves pályafutása alatt csak EU-s ügyekkel foglalkozott.

- Ott volt a csatlakozási tárgyalásoknál, és 2001-ben már Brüsszelben volt.
- Remek bizottsági állást adott fel 2011-ben, hogy a brüsszeli magyar követ helyettese legyen.
- Nyomulós stílusa sokakat meghökkentett a sima modorhoz szokott diplomáciai világban. 

- Általában kellemetlen, de igen hatékony embernek tartják.
- Kevés magyar tisztviselőnek jutott annyi idő Orbán Viktor közelében, mint neki az elmúlt négy évben, és elkötelezett lojalitását jól vette a miniszterelnök.
- Ha nő lenne, sima ügy volna biztosi kinevezése, de még így is kiválóak az esélyei, hogy tagja legyen Ursula von der Leyen csapatának.

Várhelyi Olivért választotta második nekifutásra Orbán Viktor Magyarország jelöltjének az Európai Bizottságba, miután eredeti jelöltjét, Trócsányi Lászlót alkalmatlannak találták az Európai Parlamentben a posztra. Orbán úgy ajánlotta hétfőn Európa figyelmébe Várhelyit, mint technokratát, nem pedig politikai jelöltet. A miniszterelnök - ahogy a kérdéses sajtótájékoztatóján a vejével kapcsolatban is - igazat is mondott, meg nem is.

Igazat mondott annyiban, hogy Várhelyi Olivér egész életpályája klasszikus EU-s karrier. Már a magyar csatlakozás előtt is uniós ügyekkel foglalkozott, és viselt korábban magas tisztséget abban az Európai Bizottságban is, aminek most bővítési biztosa lehet. Sosem volt klasszikus értelembe vett politikus: nem viselt választott tisztséget (mint a nyár óta EP-képviselő Trócsányi), nem volt kormánytag (mint 2014-19 között az igazságügyi tárcát vezető Trócsányi), sőt még csak nem is üzletelt soha a kormánnyal (mint az állami megbízásokat vállaló ügyvédi irodát vezető Trócsányi). Várhelyi előbb kormányzati szakértő volt, majd magas rangú brüsszeli bürokrata, és az elmúlt években a magyar diplomácia egyik legfontosabb tisztségét töltötte be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.