2019. október 4., péntek

ÖT ÉRDEKES DOLOG A FINNEKRŐL HATÁRÁTKELŐ SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő /Michael
2019.10.04.


Michael 2012-ben gondolt egyet, öt év után felmondott munkahelyén, kivett némi pénzt a számlájáról és finn barátnőjével együtt a skandináv országba költözött. Nagyon bejött neki, azóta is ott él, tapasztalatai pedig akár az oda vágyó magyar határátkelőknek is hasznosak lehetnek.

„Az Angliában együtt töltött több mint két közös évünk alatt sokat mesélt Finnországról, hogy ott mennyivel jobb minden. Elsőre nem nagyon hittem neki, meg voltam győződve például arról, hogy a bejárati ajtók alján kell az a 1,5 centis rés, hogy járjon a levegő. Kiderült, hogy ebben is tévedtem, mert az ajtók és az ablakok azért vannak, hogy kint tartsák a hideget (és bent a meleget).

Így aztán most itt élek Finnországban, nagyon boldogan. Más kérdés, hogy (komolyra fordítva a szót) az első időszakban ért pár meglepetés, ezért fordított sorrendben összeszedtem öt dolgot, amire érdemes felkészülni, ha az ember határátkelőként Finnország felé indult. (A nyelvtanulás nincs közte, az túl egyértelmű lett volna.)

#5 Alkoholtörvények és -árak

Európa nagy részén nem okoz gondot leugrani a szupermarketbe és válogatni a különböző szeszesitalok között - legyen olcsó vagy drága, jó minőségű vagy gyengébb.

Jelenleg Turkuban élek, ha velem jössz a legközelebbi szupermarketbe és megnézzük együtt a sörkínálatot, akkor egy egészen kis alkoholos részleghez érünk, ahol a sör a legerősebb ital, hiszen itt 4,7 százaléknál erősebb innivalót nem lehet normál boltban vagy szupermarketben venni. Minden másért az Alkóba kell menni.

Egy sima dobozos sör körülbelül háromszor annyiba kerül, mint az Egyesült Királyságban vagy Európa más részein. Ráadásul nagyobb kiszerelésben sem olcsóbb, egy hat dobozos kiszerelés pontosan hat különálló doboz árába kerül.

Ha bort vagy töményet szeretnél, akkor mehetsz sorban állni az Alkóba, ami bár jó eséllyel közvetlenül a szupermarket mellett van, bent nem lehet, mert ez a törvény. Túl logikus is lenne egyszerre megvenni mindent…

Az Alkóban egy üveg bor 7 euró környékén indul, ami nem rossz, mert még az olcsóbbak is viszonylag finomak. Persze akkor sem a legjobb érzés, hogy a legolcsóbbat veszed. Angliában ha 6-7 fontot költesz egy üveg borra, akkor legalább tudod, hogy választhattál volna olcsóbbat is, de mégsem tetted.

Ja, említettem már, hogy este 9 után nem lehet alkoholt venni? Erre nem árt felkészülni. Ha fél 9-kor felmerül benned, hogy esetleg az este folyamán meginnál egy sört, akkor azonnal irány a bolt, különben lőttek az otthoni sörözésnek.

Vagy mehetsz a pubba. Gyakorlatilag minden finn városban van egy „ír pub”, ahová írek nem nagyon járnak, mert egyáltalán nem hasonlítanak az igazi ír pubokra.

Egyszer besétáltam egybe és kértem egy korsó Stellát. A srác kezembe nyomott egy üveggel és kért 7 eurót. Kissé sértve éreztem magam, finoman szólva. Utána egész este Hobgoblint ittam, mert 4 euróért az volt a legolcsóbb.

Egy finnországi bárban egy korsó sör jellemzően 5-7 euróba kerül, ráadásul nem is töltik teljesen tele a poharat, mint az Nagy-Britanniában szokás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.