2019. október 15., kedd

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN KAPOTT EGY POFONT, DE KÉRDÉS, VALÓJÁBAN MEKKORÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY ATTILA
2019.10.15.



Independent 

Az új budapesti főpolgármester megmutatta, miként lehet legyőzni az olyan autoriter populistákat, mint Orbán Viktor. Ezt a glasgow-i Kaledónia Egyetem egyik professzora írja, kiemelve, hogy a kimagasló győzelem bizonyítja: a helyi politika országos keretekben is hathat, illetve hogy képes összefogni egy széttagolt ellenzék. Európa, benne a britekkel pedig megtanulhatja, hogyan kell visszaverni a populista, tekintélyelvű kormányok bántó befolyását. 30 éve Kelet-Európában hasonló, széleskörű összefogással nyertek az ellenzékiek. Karácsony eredménye pedig követi az isztambuli és varsói sikert, vagyis az ellenzéki tömörülések a nagyvárosokban le tudják váltani a tekintélyelvű pártokat. A magyar és a török kormánypárt mindent behálózó propaganda gépezete ellenére is. A Fidesz és a török kormánypárt, az AKP támadást indított a szólásszabadság ellen, saját többsége érdekében átalakította a választási rendszert és osztogatott, hogy megszilárdítsa szavazóbázisát. De hosszú távon nem lehet megtartani a hatalmat egy-egy zsák krumplival vagy tüzelővel. A magyar eredményből az látszik, hogy a politika központja a helyi szintre tevődik át. Ám Karácsony országos üggyé tette Budapest irányítását és ily módon cáfolta a kormánypárt állítását, miszerint a főváros renegátnak számít a rendszeren belül. A magyarok eltávolodtak a zavaros ideológiai politizálástól. A hivatalos politika 4 éve rájátszik a migrációra és azt állítja, hogy csakis a Fidesz képes képviselni a nemzetet. De most már megvannak számlálva a napjai annak a tételnek, miszerint az ország veszít, ha a párt kudarcot vall. Budapest és több más város lakói kinyilvánították, hogy olyan politikára tartanak igényt, amely reményt ad és mozgósít, nem pedig megriaszt és leszerel. Természetesen, a küzdelem megy tovább. A részvétel nem érte el az 50 százalékot és sok helyen maradt a fideszes ellenőrzés. Karácsonynak megvan a karizmája és a többsége is ahhoz, hogy egyben tartsa a szövetséget. De ettől még nem biztos, hogy az összefogás egységes mozgalommá tud válni, hogy majdan leváltsa a Fideszt. Az új polgármestereknek gyorsan lépniük kell, hogy feltárják a korrupciógyanús ügyeket, főleg az infrastruktúrára fordított uniós támogatások felhasználása kapcsán. Az OLAF ehhez már segítséget adott Orbán veje ügyében. De érdemes körülnézni az 1. kerületi ingatlanpanamák kapcsán is. A tét mostantól az, hogy fennmarad-e az ellenzéki platform a 2020-as választásokig, hogy a fővárosi polgármester képes-e befolyásolni az országos politikát is. Ehhez nem csupán a Fidesz-gépezet ellen kell küzdenie, hanem meg kell változtatnia az ellenzéket is, hogy az erős és egységes legyen, és így tartós sikereket arathasson.

Az elemzés azt ajánlja az ellenzéknek, hogy vigyázó szemeit vesse Varsóra, mielőtt kinyitja a pezsgősüvegeket, mert az Orbán által elszenvedett pofon éppen a lengyel tapasztalatok alapján nem is olyan nagy, mint amilyennek látszik. Az biztos, hogy gyengül a miniszterelnök szorítófogása és ezt ünneplik Magyarországon, valamint Brüsszelben is, ahol tehetetlenül figyelték, amint a politikus illiberális demokráciává alakítja át az országot, továbbá összecsapott az EU-val a jogállam miatt. A liberális Verhofstadt úgy nyilatkozott, hogy az eredmény szebb, mint egy álom, a magyaroknál javában zajlik a küzdelem az illiberalizmus és az állami korrupciós ellen. Csakhogy szintén vasárnap a migránsellenes lengyel PiS megverte az ellenzéket. Több szavazatot kapott, mint bármelyik párt a rendszerváltás óta. És éppen itt van a megszívlelendő lecke, hiszen a kormányellenes erők egy éve, a helyhatósági választásokon még legyűrték a Jog és Igazságosságot és átvették az irányítást minden nagyobb városban. Csakhogy a győzelemből nem következik, hogy az megismételhető országos szinten is. Kaczynski ügyesen osztogatta a társadalmi juttatásokat és ez sokat számított az urnáknál. Orbán is széleskörű elismerést szerzett a pénzosztással, ráadásul kétharmada van a Parlamentben. Így olyan törvényt hagyat jóvá, amilyet csak akar, ellenőrzi még a bíróságokat is. Ezzel együtt uralma nem teljesen érinthetetlen, amint azt láttuk is két napja A Borkai-botrány váratlan fegyvert adott az ellenoldal kezébe. Ám a hatalom képviselői megőrizték befolyásukat az összes megyei közgyűlésben, valamint a nagyvárosok többségében. Kezükre játszik a jó gazdasági helyzet és a média központosítása, aminek folytán a sajtó igazából egyetlen nagy szócső a hatalom szolgálatában. A törvényhozási választások még messze vannak egy gyakran egymással civakodó ellenzék esetében, hogy az fenntartsa az egységet. Főleg, hogy Orbán büntetést ígért minden településnek, amely nem megfelelően voksol. 

A Fidesz Budapesten kívül elvesztett 10 másik várost is egy olyan kampány után, amelyet uraltak a titokban felvett szexjelenetek és a korrupciós vádak. Az eredmény érzékeny veszteség a populista Orbán Viktor és politikai gépezete számára. Az ellenzék dacolt azzal, hogy a kormánypárt szinte teljesen ellenőrzés alatt tartja a sajtót Csapást mért arra, ami pár éve még úgy tűnt Európa bizonyos részein, mint feltartóztathatatlan menetelés az illiberális és élesen migránsellenes orbáni politika felé. A változás döntő eleme az ellenzék összefogása volt, mert az lehetővé tette, hogy a hatalommal szemben álló pártok érdemben kihívják a Fideszt, mondja Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója. László Róbert, a Political Capital választási szakértője nagy dolognak tartja, ami történt, mert innentől kezdve az ellenzéki oldal elkezdhet újra építkezni. Visszavett olyan fellegvárakat, amelyek révén lesz pénze, hogy országos hálózatot alakítson ki. A sikeren felbuzdulva Fekete-Győr András azt jósolja, hogy az eddiginél nehezebb idők járnak majd Orbánra. Elemzők szerint azonban ott még nem tartunk, hogy a Fidesznek aggódnia kellene a széleskörű korrupció társadalmi megítélése miatt. Sőt, Hunyady Bulcsú (Political Capital) úgy gondolja, hogy a Fidesz csak még keményebb lesz, mint idáig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.