2019. október 1., kedd

SZABAD SZEMMEL: TRÓCSÁNYI ELUTASÍTÁSA A LEGÚJABB CSAVAR ORBÁN ÉS AZ UNIÓS INTÉZMÉNYEK CSÖRTÉJÉBEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.01.


Yahoo/Reuters 

Orbán Viktor azt mondta Budapesten a finn kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón: nem több mint politikai jelszó, hogy összekapcsolják a jogállam betartásával az uniós fejlesztési alapok folyósítását, a cél pedig az, hogy bizonyos tagállamokat támadjanak ily módon. Mint mondta, Magyarország számára a jogállam nem a jog, hanem büszkeség dolga, és az ország becsületébe gázol az, aki ezt kétségbe vonja. Ezért nyomatékosan javasolja, hogy jó alaposan fontolják meg, mielőtt bárki ilyesmire vetemedne. Abban is kőkeménynek bizonyult, hogy szerinte a céllal ellentétes, ha kétségbe vonják valamely tagállam ideológiai elszántságát és olyan légkört teremtenek, amiben a tagokat meg lehet dorgálni. Azt tanácsolta, soha ne jussanak el olyan pontig, amikor egyes vezetők vagy bürokraták ellátogatnak egy tagállamba, de csak azért, hogy nyakon öntsék azt a demokráciával. Ebből ugyanis sok minden kisül, csak együttműködés nem. Arra is kitért ugyanakkor, hogy megvitatná, ha volna érdemi javaslat, amely az uniós támogatásokat a jogállami normák tiszteletben tartásától tenné függővé, de még nincs ilyen. A finn vendég az EU soros elnökeként előzőleg azt közölte: a jelek szerint a tagok többsége elfogadja, hogy a pénzek kifizetése a demokratikus szabályok alkalmazásától függjön. 

Az EP-képviselők megmutatták erejüket, amikor a Jogi Ügyek Bizottsága másodszor is elutasította az új Bizottságba delegált magyar és a román politikust. Az azonban meglepett több törvényhozót is, hogy tegnap újra össze kellett ülniük ez ügyben, mert ahogy a testület francia tagja megfogalmazta: miféle demokrácia az, amelyben addig kell szavazni, amíg nem a kívánt eredmény születik meg? Úgy értékelte, hogy itt egy botrányos, demokráciaellenes precedensről van szó. A bizottság német alelnöke azonban úgy látja, hogy a végén győzött a parlamenti demokrácia. Mindenesetre az Európai Parlament szóvivője azzal hozta nyilvánosságra a döntést, hogy mind Trócsányi László, mind román kolléganője alkalmatlan a neki szánt tisztségre. A magyar jelölt azt állította, hogy itt egy csomó hazugságot hordtak össze, elfogultság keveredett téves következtetésekkel, és az eredmény aggasztó, ám ő fellebbezni kíván.

Orbán Viktor kénytelen volt mást jelölni a Bizottságba, mert Trócsányi Lászlót már az első körben elutasították a Jogi Bizottságban, így a volt igazságügyi miniszter már a meghallgatásra sem mehetett el. Ez a legújabb csavar a miniszterelnök és az uniós intézmények csörtéjében. Így most az eddigi EU-nagykövet, Várhelyi Olivér lett a kiválasztott, miután von der Leyen a vadonatúj brüsszeli határozat ismeretében felhívta a magyar vezetőt. Az EP-képviselők azért keményítettek be, mert úgy ítélték meg, hogy ellentmondások vannak Trócsányi írásban leadott nyilatkozatában, amely azt állította, hogy esetében semmiféle összeférhetetlenség nem áll fenn. A hírügynökség úgy tudja, hogy Várhelyi határozottan védeni szokta a magyar álláspontot, gyakran összecsap újságírókkal a sajtótájékoztatókon, amikor szerinte azok nem megfelelően tálalják az eseményeket. De mielőtt bekerülne von der Leyen csapatába, a Bizottság leendő elnöke találkozni kíván vele.
FT 

Az újság vereségnek tekinti von der Leyen számára, hogy az kénytelen volt új jelölteket kérni a magyar és a román kormánytól, miközben a német politikus még nem is foglalta el hivatalát. Ez az első eset, hogy biztosjelöltek érdekütközés miatt elbuktak még a hivatalos meghallgatás előtt. A Bizottság következő feje ezek után kénytelen volt gyorsan lépni, mert feledtetni akarta, hogy máris két embere esett ki, míg Strasbourg korábban maximum egy-egy kiválasztottat vett le a tábláról, de azokat is csak későbbi szakaszban. De miután a mostani csapatból mások esetében is fennáll az összeférhetetlenség gyanúja, igen kemény vizsgára lehet számítani az EP-ben. Annál is inkább, mert az egyes frakciók azt ígérik: nem bánnak kesztyűs kézzel a többi pártcsalád jelöltjeivel. Azaz a „szemet szemért”-elv érvényesül. Hírek szerint most a liberálisoknak kell kemény ütközetre felkészülniük, hogy megvédjék saját emberüket, a francia Goulard-t. Annál is inkább, mert ahogy hírlik, a Néppárt vissza akar vágni, miután Weber Macron miatt nem lehetett Juncker utódja. Egyébiránt Várhelyi Olivér tekintélyt élvez Brüsszelben és élharcos volt, amikor ott Orbán migránsellenes politikáját kellett megvédeni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.