2019. október 25., péntek

TÁRSASHÁZAK, FELÚJÍTÁSRA FEL! - ENYHÍTETTEK A HITELPROGRAM FELTÉTELEIN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.25.


A mostani kétszeresébe kerülhet majd a felújítás költsége az új energetikai szabályok miatt. A társasházak, lakásszövetkezetek és a magánszemélyek számára elérhető uniós program (ami a kormány döntése miatt valójában csak hitelprogram) feltételein könnyítettek, ami támogathatja a szükséges felújítás megkezdését.

Magyarországon jelenleg a panelházak közül 590 ezret még nem szigeteltek. Akik pedig nem lépnek időben – állítják a Knauf Insulation szakemberei –, azoknak duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége. Az ilyen felújítások ugyanis a szabályok szerint 2020. december 31-e után már csak a „közel nulla energiaigény” feltételeinek teljesítésével végezhetők majd.

A Knauf Insulation számításai szerint egy panelház teljes homlokzati szigetelése – anyagköltségekkel és munkadíjakkal számítva – négyzetméterenként a jelenlegi árakkal és paraméterekkel számolva nagyjából 30 ezer forintba kerül. Az eddigi átlagos 15-16 cm helyett már 25-30 cm vastagságú szigetelést kell majd a következő év végétől használni. Időközben persze nemcsak az anyag mennyisége, hanem az árak is emelkedhetnek.

Egy panelfelújítás több részterületből áll, és több szakaszban is megvalósítható. A Knauf Insulation szerint a legcélszerűbb a teljes energetikai rekonstrukció, aminek legfontosabb része a hőszigetelés, beleértve a pince, illetve az első emeleti lakások födémszigetelését, valamint a homlokzat- és a tetőszigetelést is. A külső nyílászárók cseréje a lépcsőházi nyílászárókkal együtt, továbbá a fűtéskorszerűsítés is szerves része a teljes felújításnak. Az így kialakuló hőburok növeli a lakók komfortérzetet is. A tapasztalat azonban az, hogy ez együtt a legritkább esetben valósul meg. A legelterjedtebb a társasházak homlokzati szigetelése. Szerencsés esetben a teljes homlokzatot szigetelik, de kényszerhelyzetben gyakran csak az úgynevezett végfalak kapnak borítást ott, ahol a legnagyobb az épület hővesztesége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.