2019. október 20., vasárnap

ÚJPEST, 1956 - A TÖMEG MEGMOZDUL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: EÖRSI LÁSZLÓ
2019.10.18.


Október 23‑án késő este – a belvárosi események nyomán – Újpesten tömegek követelték a szovjetek kivonulását, az ÁVH lefegyverzését, a begyűjtés eltörlését, Rákosi és Gerő felelősségre vonását. „A 80 000 lakosú kerületben mintegy vezényszóra összeálltak a régi rend levitézlett elemei, a csavargók, a huligánok és a munkásárulók” – az akkori hivatalos verzió szerint.

23‑án éjféltájban nagy tömeg vonult a Megyeri Folyami Flottilla laktanyája elé fegyverekért, mivelhogy a „városban az ÁVH‑sok gyilkolják a honvédtiszteket és a munkásokat”. Ám követelésüket nem teljesítették, sőt elzavarták onnan őket.

A következő napon a tömeg – főleg fegyverszerzési célból – többször megtámadta a kerületi rendőrkapitányságot, amelyet katonai alakulattal erősítettek meg. Egy támadó halálos lövést kapott. Az elégedetlenkedők más fontos objektumba is igyekeztek behatolni. A Gheorghiu Dej Hajógyár őrségével csaptak össze, ám amikor harckocsis katonai osztag közeledett, szétszaladtak. Délután a rendőri egységekkel megerősített Egyesült Izzó udvarára hajtott be négy teherautónyi fegyveres – többen álarcban –, azt követelve, hogy engedjék ki a dolgozókat, akik az üzemekben már kihirdették a sztrájkot. Itt is tűzharc bontakozott ki, a gyengébben felfegyverzett támadók ezt a gyárat sem tudták elfoglalni.

Október 25‑én reggel már 4‑5 ezer főnyi tömeg közeledett az újpesti rendőrkapitányság felé. Kopácsi Sándor ezredes megtiltotta a tüntetőkkel szemben a fegyverhasználatot, és azt az utasítást adta Hanzlik Pál alezredesnek, a kerületi kapitányság vezetőjének, hogy beosztottaival vonuljon át a Megyeri Folyami Flottilla laktanyájába. „Eközben felhívtam Marosán elvtársat, aki azt mondta, tegyek belátásom szerint” – vallotta 1957‑ben Hanzlik.

A felkelők hamarosan elfoglalták az objektumot. Az ottmaradt rendőrtisztek egyike letépte a homlokzaton lévő vörös zászlót, és a beosztottai helyeslése közepette kijelentette: „A magyar testvérek közé tartozunk, követelésetekkel egyetértünk.” A sapkájukról letépték a vörös csillagot. Ezt a felkelők megéljeneztek, majd a közeli államvédelmi iskola személyzetét is lefegyverezték. A tanácsházát és a kerületi pártházat is megszállták. A folyamőrség is – legalább részben – átállt, az említett nagy gyárak védelmére kirendelt katonai parancsnokok is tárgyalásba bocsátkoztak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.