2019. október 22., kedd

UNIÓS JOGOT SÉRTETT ORBÁN – HA NEM TUDJA, ANNÁL NAGYOBB A BAJ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.10.22.


„Vagy Orbán Viktor nagyfokú tájékozatlanságára utal az, amit a Türk Tanács ülésén mondott vagy a politikai stílusát minősíti, ami nem vet rá túlságosan jó fényt” – szögezte le a Hírklikknek Balázs Péter korábbi magyar uniós biztos. A miniszterelnök kijelentése – miszerint ha Magyarország megkapja a bővítési biztosi posztot, akkor „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” – nem is állja meg a helyét, hiszen egy biztos nem a saját országát, hanem az EU-t képviseli. Ám nem is vonja maga után azt, hogy mégsem kapja meg a magyar jelölt a szóban forgó portfoliót – vélekedett Balázs Péter.

Orbán Viktor a Türk Tanács közelmúltban tartott bakui ülésén elhangzott beszédének legmeredekebb kitétele nem is az azóta elhíresült kipcsakozás volt: sokkal súlyosabb kijelentésekre is vetemedett. „Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal...ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” – fejtette ki.

„Ezzel Orbán Viktor uniós jogot sértett” – szögezte le Balázs Péter. A korábbi külügyminiszter hazánk uniós csatlakozása után uniós biztosként is dolgozott, s így személyes tapasztalataiból is tudja, hogy mire kell felesküdniük a biztosoknak. Nos, az Európai Bíróság előtt az uniós Alapszerződéssel szinte megegyező szövegű fogadalmat kell tenniük, amelyben vállalják, hogy egyetlen tagállamtól, politika párttól, gazdasági egységtől sem fogadnak el befolyást, s kizárólag az Európai Unió érekeit képviselik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.