2019. október 15., kedd

„VÉGKÉPP ELEGÜK LETT AZ EMBEREKNEK” – INTERJÚ JUHÁSZ ATTILÁVAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.10.15.


Megbukott a fideszes büntetőpolitika, a győri polgármester szexbotrányának pedig országos hatása volt – Juhász Attila, a Political Capital politológusa.

Meglepődött? 

Mindenképpen. A fővárosban nem számítottam rá, hogy a budai kerületekben ennyire jól szerepel az ellenzék, és nem csak az I. vagy a XI., hanem még a II. és a III. kerületben is képes lesz nyerni. A megyei jogú városokban nem is az ellenzéki polgármesterek győzelmei leptek meg igazán, hanem az, hogy több helyen hiába maradt fideszes a polgármester, az ellenzék többséget tudott szerezni a közgyűlésben. Ilyen város például Nagykanizsa, Szekszárd, Szolnok. 

Karácsony Gergelyt nem is említi? 

Számomra az ő győzelme a legkevésbé váratlan. A felmérések alapján nyár óta egyértelmű volt a trend, hogy Karácsony folyamatosan jön fel, és egyre csökken a hátránya Tarlós Istvánnal szemben. 

A választás előtt a Fidesz zsarolni próbálta a szavazókat: Gulyás Gergely a fővárost, Orbán Viktor Miskolcot és Gödöllőt. Aztán a kormánypárt szempontjából mindhárom város – ami különösen fájó lehet: Budapest is – elesett. Kijelenthető, hogy megbukott a revorverpolitizálás? 

A nagyobb városok szintjén ez egyértelműen így van. A függőségi rendszer kialakítása, a fenyegetőzés főleg a kistelepüléseken hatásos. A falvakat lehet ezekkel a módszerekkel rövid pórázon tartani. A városokban, ahol több az anyagi forrás és nagyobb a politikai mozgástér, a megfélemlítés könnyen kontraproduktívvá válhat. Nem egyedi magyar jelenségről van szó, ugyanez játszódott le a törökországi nagyvárosokban, és bizonyos mértékig Moszkvában is. 

A győri eredményekből az látszik, hogy – bár Borkai Zsolt szűkösen győzött – a szexbotrány mozgósította az ellenzéki szavazókat. Létezik, hogy országosan is ez működött? 

Biztos vagyok abban, hogy a Borkai-féle ügynek országos hatása volt. Ennek számos jelét láthattuk a kampányban. Megnéztük: az önkormányzati választás előtt toronymagasan a legtöbben Borkai Zsolt nevére kerestek rá az interneten. Hiába nem számolt be a kormánysajtó arról, mi történik Győrben, az ügyet nem sikerült „buborékban” tartani, a hír rengeteg emberhez eljutott. Vannak, akik csalódottak, amiért Borkait kis különbséggel – egyébként feltűnően sok érvénytelen szavazat mellett – a botrány ellenére megválasztották. Ehhez azonban tudni kell, hogy Győrben bivalyerős volt a Fidesz, a kormánypárt hatalmas veszteségeket szenvedett el. Borkai Zsolt tényleg bukott politikus. 

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a választás napján azt mondta a Népszavának, nem tart attól, hogy Orbán Viktor és a Fidesz bosszút áll. Nincs ilyen veszély? 

Kicsit bonyolultabbnak látom a kérdést. A Fidesz ugyanis nehezen tud majd lejönni arról a politikai logikáról, amit eddig képviselt. Orbán Viktor a választás napján még együttműködést ígért a fővárosnak, Kósa Lajos másnap már arról beszélt, hogy Budapesten az itt élő külföldiek szavazatai döntötték el a főpolgármester-választást. A Fideszben nem értik meg, hogy pont az ilyen kijelentések miatt vesztettek. A fél országot azonban nem lehet megbüntetni. Az adatok szerint ez még 2014 után sem jött be, amikor a mostaninál jóval kevesebb városban volt ellenzéki polgármester. Ne feledkezzünk meg Hódmezővásárhelyről sem: a fideszes büntetőpolitika ellenére Márki-Zay Péter rendkívül magas részvétel mellett nagyon-nagy győzelmet aratott. 

Akkor mi várható a Fidesztől? 

Valószínűsítem, hogy kis lépésekben megpróbálnak változtatni a kommunikációjukon, de – ahogyan az előbb mondtam – a Fidesz működését ismerve ez nehéz lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.