2019. október 15., kedd

MEGJÓSOLTUK, MEGTÖRTÉNT: TEGNAP ESTE MEGSZŰNT A CENTRÁLIS ERŐTÉR. ÉLT TÍZ ÉVET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2019.10.14.


Lányi András már 2017-ben azt mondta nekünk: a Fideszt nem a 2018-as országgyűlési választáson, hanem 2019 őszén Budapesten, még közelebbről: Budán lehet legyőzni. A jóslat tegnap beteljesült: a konzervatív budai polgárság jelentős részének Fidesztől való elfordulása komoly hatalmi következményekkel járt – a korábban jobboldali bástyának számító kerületek nélkül az ellenzéknek nem lenne többsége a fővárosi közgyűlésben. A Válasz Online elemzése.

A vasárnapi önkormányzati választás legváratlanabb fejleménye, hogy van mit mérlegelni. Elszoktunk már annak vizsgálatától, hogy ellenzék és kormánypárt szempontjából az a bizonyos pohár félig üres vagy félig tele van-e.

Az elmúlt tizenhárom év a Fidesz sikereiről szólt: a párt 2006 óta megnyert három önkormányzati, három országgyűlési és három európai parlamenti választást, illetve két népszavazást. A kormánypárt most is Magyarország legnagyobb politikai ereje, övé mind a tizenkilenc megyei közgyűlés, megnyert tizenhárom megyei jogú várost a huszonháromból, s a kisebb településeken is egyértelműen dominál. A tegnapi a választás mégis megszakítja a tizenhárom éves győzelmi mintázatot, a Fidesz ugyanis nemcsak a kis és közepes városokban szenvedett érzékeny veszteségeket (Bajától Hatvanon át Szentendréig, Püspökladányig és Ceglédig), de
minél népesebb településeket vizsgálunk, annál nagyobb és váratlanabb kormánypárti vereségekkel szembesülünk.

A megyei jogú városokból tízet hozott el az ellenzéki összefogás – öt évvel ezelőtt mindössze három polgármester neve mellett nem szerepelt narancsos logó –, Budapestet pedig valóságos politikai földrengés rázta meg. (Ha úgy tetszik: forradalom a szavazófülkékben.) Az összes baloldali, zöld és liberális párt által támogatott Karácsony Gergely magabiztosan, több mint öt százalékkal győzte le a Budapestet 2010 óta irányító Tarlós Istvánt. A kerületekben szintén többségbe kerültek a kormányellenes erők: tizennégy helyen győzött ellenzéki, míg kilenc kerületben kormánypárti támogatottságú induló – öt éve 17-6 volt az eredmény a Fidesz javára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.