2019. október 7., hétfő

VISELKEDÉSE MIATT KRITIZÁLJÁK AZ ÚJ MAGYAR EU-BIZTOSJELÖLTET - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.10.07.


Mégis az új román jelölt kaphatja a közlekedési tárcát az Európai Bizottságban az ORF szerint, amelynek cikkéből az is kiderül: a Trócsányi László helyére megnevezett Várhelyi Olivért felkészültnek, de agresszívnak tartják. A brit lapokban sokat foglalkoznak azzal, hogy esetleg a magyar kormány segíthetné a megállapodás nélküli Brexithez Boris Johnsont, de Szijjártó Péter cáfol. Csernyánszky Judit lapszemléje.

A brit sajtóban bőségesen tálalták az újságok azt a meg nem erősített illetve cáfolt értesülést, sokak szerint csak spekulációt, miszerint Magyarország segítene Boris Johnsonnak a Brexit tervezett október 31-i időpontját tartani azzal, hogy nem szavaz az uniós tagországokkal, pontosabban megvétózza a közösség egyelőre egységes álláspontját – írja a párizsi székhelyű nemzetközi hírügynökség, az AFP tudósítása, amit számos médium átvett. Brüsszel ugyanis visszadobta ismételten a brit kormányfő újabb ajánlatát és arra kérte a londoni vezetést, hogy másik forgatókönyvvel rukkoljon elő egy héten belül, mert az október 16-17-i szavazás meghatározza a kilépés mikéntjét. Az AFP kérdésére a magyar külügyminiszter azt mondta, nem kérte a brit kormányfő Magyarország segítségét, hogy vétózza meg a Brexit időpontjának meghosszabbítását.

Az osztrák ORF közszolgálati média értesülése szerint az új román jelölt töltheti be a közlekedési biztosi posztot, ami nem esik egybe a hétvégén kiszivárgott értesülésekkel, miszerint Várhelyi Olivér kerülne ebben a státuszba. Várhelyiről csak annyit tudott meg a portál, hogy az ő személyét is elég kritikusan ítélik meg: ugyan hozzáértését nem kérdőjelezik meg, de emberi kvalitásait annál inkább, mivelhogy "kiabálós és lenézi a munkatársait". Márpedig az Unióban ezt a magatartást nem tolerálják. Ráadásul még legalább négy biztosjelölttel hasonló gondok vannak, miközben az idő sürget, mert október 23-án végleg meg kell szavazni a biztosokat, hogy november 1-én munkához láthassanak. Ursula von der Leyen egyébként azt a célt is kitűzte maga elé, hogy kiegyensúlyozott legyen a férfiak és nők aránya a bizottságban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése