2019. november 16., szombat

A FIDESZ 8 ÉVE ALATT AZ UNIÓS ÁTLAG DUPLÁJÁVAL NŐTT A BESZEDETT ADÓ

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.11.16.


Bár Magyarország 2018-ban ezüstérmes lett az EU-ban a GDP-arányos adóterhelés csökkentésében, ám a régiós versenytársak még mindig kevesebb adót szednek be. Hiába tartja magát az „adócsökkentés kormányának” a Fidesz, mégis 7,5 százalékkal több pénzt tudott beszedni – köszönhetően a gazdaság tempós növekedésének és fehérítésnek.

Az Európai Unió átlagát tekintve 2018-ban csekély mértékben tovább nőtt a tagállamok által beszedett adó (és járulékok) hazai össztermékhez (a GDP-hez) viszonyított aránya, elérte annak 40,3 százalékát – derül ki az Eurostat éves jelentéséből. 16 tagállamban nőtt a beszedett adó GDP-hez viszonyított mértéke, 12-ben csökkent vagy stagnált. A második legnagyobb adócsökkentő Magyarország volt, az arány 38,4 százalékról 37,6 százalékra esett, a változás egyedül Dániában volt nagyobb (46,8 százalékról 45,9 százalékra).

Jelen állás szerint az adóelvonás mértéke Franciaországban, Belgiumban és Dániában a legmagasabb, míg Írországban, Romániában és Bulgáriában a legkisebb. Magyarország az uniós mezőny kellős közepén helyezkedik el:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.