2019. november 16., szombat

ÖTVEN ÉVE NEM TUDJUK, MI LETT VOLNA, HA PAULA HOZZÁMEGY HUFNÁGEL PISTIHEZ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2019.11.16.



  Nepp József is azon alkotók közé tartozik, 
  akiket folyton arról kérdezgettek, kiről 
  mintázta az alakjait. És hát tényleg, ki ne 
  lenne kíváncsi arra, hogy az utcán is 
  összefuthat-e Mézga Gézával, esetleg a Vili, 
  a veréb zsémbes öreg Cipúrjával? Hiszen az 
  1979-es Megalkuvó macskákban konkrétan 
  Hofi Gézát és Koós Jánost láthattuk macska-
  alakban. Miért ne találhatnánk meg mások 
  mögött is az ihletadó személyt? A legendás 
  rajzfilmes pedig készséggel fel is fedte a 
  valóságot. A Heteknek 2009-ben például 
  arról beszélt: „Hufnágel Pisti egy óvodai 
  társam volt, sajnos már nem él. Egyszerűen csak bennem maradt ez az érdekes hangzású név. Volt viszont egy nagyon közeli barátom, egy osztálytársam, akit Gusztávnak hívnak, ő meg van róla győződve, hogy a Gusztáv figurát róla nevezték el. Pedig nem, nem is én találtam ki, hogy Gusztáv legyen, hanem Dargay Attila. Előtte volt ő Princ, meg Ferenc, meg mindenféle, de egyik név sem aratott osztatlan sikert.”

Nemcsak a névadó óvodai társ nem él már sajnos, két éve Nepp sincs közöttünk. Az öröksége viszont nagyon is eleven, a most hétvégén már hetedik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep pedig rá emlékezik Nyíregyházától Békésszentandráson át Újszászig. Például az említett Mézgáékkal, akik idén ötven éve vannak velünk. Kalandjaikat azóta négy sorozatban követhettük nyomon, bár ebből valószínűleg csak hármat ismer a nagyközönség, miután a 2005-ös A Mézga család és az ámítógépből mindössze két rész készült, aztán pénzhiány miatt lefújták az egészet.

Hasonló így a története, mint a Vízipók-csodapóknak, aminek népszerűsége hatalmas hosszú évtizedek óta, de hiába, a rendszerváltás előtti három évadot nem követhette egy újabb, csak a terv született meg, illetve egy bevezető epizód. Mézgáék legalább jobban jártak a két epizóddal, amikben a családfő hangjaként visszatért Harkányi Endre, míg a többiek új szinkront kaptak Tóth Judit, Haumann Petra és Baradlay Viktor közreműködésével. Kérdés, mennyire tudták volna őket megszokni az e téren az állandóságot kedvelő nézők, akik fejében ma is Győri Ilona hangján szól Paula, és Földessy Margit civakodik Némethy Attilával, esetleg Geszti Péterrel, mikor Kriszta és Aladár veszekednek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.