2019. november 14., csütörtök

A FIDESZ MEGÜZENTE: AZ ELLENZÉKNEK KUSS A NEVE

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.11.14.


Tovább korlátozza az ellenzéki képviselők lehetőségeit a Fidesz: nem lesz szabad mozgás a frakciók között, de nem lesz szabad bejárás sem a közintézményekbe. A büntetések súlyosabbak és gyorsabbak lesznek, Kövér Lászlón múlik, hogy igazolt-e egy hiányzás. Több "renitens képviselővel is beszélgettünk, mindenki úgy érezte, az ő akcióira válasz a javaslat.

Jövő februártól jelentősen szűkülnek a független képviselők lehetőségei az Országgyűlésben, ha a Ház Fidesz-KDNP-s többsége elfogadja azokat a módosítókat, amelyeket a házszabályhoz nyújtottak kormánypárti képviselők. Ez a legsúlyosabb változás talán a házszabály és az Országgyűlési törvény módosításai közül. Eddig ugyanis a függetlenként bejutott képviselő beléphetett bármely frakcióba (így ült be Mellár Tamás a Párbeszédbe), illetve a frakcióból kilépett fél év elteltével csatlakozhatott máshoz. A jövőben ez tilos:

"A független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat"

- szól a szabály. Kiolvasható az is, hogy - szintén a választás utáni példát véve - egy MSZP-s képviselővel (Burány Sándor) nem lehet majd a szükségesre duzzasztani a Párbeszéd frakcióját. Az eddig is benne volt a házszabályban, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők egy képviselőcsoportot alakíthatnak, hozzáírják viszont, hogy "azt a képviselőt kell párthoz tartozónak tekinteni, aki a párt jelöltjeként indult a választáson." Ha közös jelöltet állítanak a pártok, az induláskor meg kell mondani, melyik párthoz tartozik...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.