2019. november 1., péntek

A KLÍMAVÁLSÁG KÜSZÖBÉN MAGYARORSZÁGON SZINTE A NULLÁRÓL KELL ÚJRAKEZDENI AZ ÖNTÖZÉSES MŰVELÉST

168 ÓRA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.11.01.


A kormány kedden nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely alapul szolgálhat az öntözéses földművelés újjáélesztéséhez. Óriási erőfeszítésekre lesz szükség, mert Magyarországon jelenleg csak a művelhető területek 2 százaléka áll öntözés alatt.

2024-re 100 ezer hektárral több öntözhető területet kell produkálni, ez a jelenleg öntözött területeknek a megduplázását jelenti.

– válaszolta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 168 Órának, amikor a Budapesti Víz Világtalálkozón kérdeztük a klímaváltozás miatt kulcsfontosságú öntözésfejlesztésekről. Bár a szám ambiciózusnak tűnhet, valójában ez egy apró lépés az egykor európai színvonalú, kiszámítható terméshozamú művelés visszaállításához. Ugyanis a 70-es és 80-as években öntözött területek méretét ezekkel a fejlesztésekkel sem érné el a mezőgazdaság – ismerte el az államtitkár. A rendszerváltás előtt a termőterületek 6-7 százaléka volt öntözött, ami akkor nemzetközi összehasonlításban is jelentős volt. Napjainkban a Magyarországhoz hasonlóan aszálynak kitett országokban lényegesen magasabb az öntözhető területek aránya: Spanyolországban 17, Olaszországban 32 százalék, vagyis nagy a versenybeli lemaradásunk.

A fejlesztések elsősorban azokra a területekre koncentrálnának, ahol korábban már volt öntözés, csak az évtizedek során leromlott infrastruktúra miatt elveszett az öntözés lehetősége.

Az Orbán-kormány évi 17 milliárd forintot biztosít 2020-tól, hogy a nagy állami csatornarendszereket, valamint a vízátemelő műveket és az azokhoz közvetlenül kapcsolódó csatornákat fejlesszék. A régi infrastruktúrára alapozva így néhány év alatt több egykor öntözött terület újra víznyerési lehetőséghez juthat – ismertette Juhász Anikó... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.