2019. november 8., péntek

A TANÁROK SZABADSÁGA BÁNHATJA AZ INGYENES KÜLFÖLDI NYELVTANFOLYAMOKAT

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.11.08.


Februártól jelentkezhetnek a 9.-es és 11.-es diákok az ingyenes külföldi nyelvi kurzusokra, az előzetes felmérések alapján a 140 ezer érintettből 90 ezren élnének is a lehetőséggel. A programmal kapcsolatban sok még a kérdőjel, nem világos például, hogy honnan lesz elég kísérőtanár. Azt ígérik viszont, hogy méltányos díjazásban részesülnek. A jelentkezőknek pedig résen kell lenniük, mert ha nem elég gyorsak, lehet, hogy lecsúsznak a kiszemelt helyről.

Orbán Viktor februári évértékelőjén jelentette be, hogy a kormány minden 9. és 11. évfolyamos tanulónak térítésmentesen kéthetes nyári külföldi nyelvtanfolyamot biztosít. A magyarok idegennyelv tudása lehangolóan gyenge, uniós szinten sereghajtónak számítunk, ami többek között az ország versenyképességét veszélyezteti, ezért több elképzelés is volt már ennek javítására. Nyilván ez a mostani nagyszabású – csak logisztikai szempontból is példátlanul bonyolult – terv is egy ezek közül.

Azóta kiderült, hogy évente 90 milliárd forintot fordít a kormány a programra, aminek élére miniszteri biztost neveztek ki Bartos Mónika személyében, a szakmai koordinációs feladatok ellátásra pedig a Tempus Közalapítványt (TKA) jelölték ki.

A gimnáziumban és szakgimnáziumban tanuló nappali tagozatos diákok az első idegen nyelvként választható angol, német, francia és kínai nyelvet tanulhatják majd hét célországban, az Egyesült Királyságban, Írországban, Máltán, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Kínában. Utóbbi országba csak egyetlen, a nyelvet első idegen nyelvként tanító iskola diákjai mehetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.