2019. november 8., péntek

VISSZAMENŐLEG VÁLTOZTATTA MEG A KÉPZÉS TELJESÍTÉSÉNEK FELTÉTELEIT A NEMZETI FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS / FELSŐOKTATÁS
Szerző: UZONYI ÁDÁM
2019.11.07.


Az ELTE ÁJK egyik hallgatója vette észre, hogy a Nemzeti Felsőoktatásról szóló törvényben 2017. szeptember 1-én, olyan törvénymódosítást léptettek hatályba az egyetemisták feje felett, ami nem csak az egyetemista diákok érdekeit, de a jogállami normákat is semmibe veszi. Ugyanis a 2016 őszén beiratkozott egyetemi hallgatóknak több kreditet, és magasabb tanulmányi átlagot kell teljesíteni, mint amit beiratkozáskor elfogadtak. Az egyetemista levélben kereste fel az Alapvető Jogok Biztosát, aki szintén kritikával illette a módosítást.

Az ELTE jogi kar egyik hallgatójának tűnt fel, hogy az egyetem e-mailben arra figyelmezteti a hallgatókat, hogy csak az maradhat államilag finanszírozott képzésen, aki az utolsó két aktív, egyetemén elvégzett félév átlagában megszerzett 18 kreditet és elért 2,75-ös tanulmányi átlagot.

A joghallgatónak rögtön feltűnt, hogy a figyelmeztető levélben “és” szó szerepel a két feltétel között, tehát 18 kreditet és a megjelölt átlagot is el kell érniük a hallgatóknak, ha államilag finanszírozott képzésen szeretnének maradni. Minden egyetemi hallgató, aki 2016 őszén kezdte meg felsőfokú tanulmányait, beiratkozásakor még más feltételekkel kezdte egyetemi tanulmányait. Akkor ugyanis elég volt a két feltétel egyikét teljesíteni, tehát azokat nem fenyegette átsorolás, akik 18 kreditet vagy a kijelölt átlagot elérték. Ez egy sokkal könnyebben teljesíthető feltételt jelentett a hallgatóknak, hiszen sok hallgató eléri a szükséges átlagot, viszont 18-nál kevesebb kreditet sikerül csak teljesítenie az utolsó (két?) aktív, egyetemén elvégzett félév átlagában.

Sőt, a kijelölt átlag is alacsonyabb volt a 2016-os kezdésekor. Ekkor a szükséges tanulmányi átlag 2,25 volt, ez a későbbiekben egészen 3,0-ig, bizonyos szakokon pedig 3,5-ig fog növekedni. A változás alapja a Nemzeti Felsőoktatásról szóló törvény 2017. szeptember 1-én hatályba lépett módosítása, amely a jogállami normákat semmibe veszi. Az oktatásban megszokott felmenő rendszerben alkalmazott szabályokkal szembe menve, a 2017-es törvénymódosítás azokra a hallgatókra is vonatkozik, akik még 2016-ban kezdték meg egyetemi tanulmányaikat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.