2019. november 10., vasárnap

A VÁLASZTÁS ORBÁN VIKTOR SZTÁLINGRÁDJA VOLT, A MINISZTERELNÖK POLT PÉTER ÉS HANDÓ TÜNDE MEGVÁLASZTÁSÁVAL ÜZENT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓSEF
2019.11.10.


Szabadság szigetcsoport című cikkében Lengyel László már a választások előtt javasolta, hogy a győztes ellenzéki városok, kerületek hozzák létre a Szabad Városok Szövetségét. Most, a választások után még kézenfekvőbb, hogy összefogva könnyebben valósíthatnak meg közös fejlesztéseket, környezetvédelmi beruházásokat, segíthetik egymást szakemberekkel, közös korrupcióellenes vizsgálatokat vihetnek végig, rádiókat, televíziókat, újságokat működtethetnek. A politológus így írt erről még a nyáron: „Az önkormányzati választásokkal létrejöhet a szabadság összefüggő szigetrendszere. Ahol erkölcsös, gerinces, szembenéző, meg nem alkuvó magatartással más légkört lehet teremteni […] Egy másik civilizációban, ahol több a szabadság és az egyenlőség, létezik testvériség és együttérző szolidaritás.”

Eddig semmi érdemi nem történt. A kapcsolatfelvétel még várat magára. Lehet, hogy az ellenzéki önkormányzatok külön-külön akarnak boldogulni?

– Lehet, hogy a javaslatom túl korai volt, hiszen a választások óta még nagyon kevés idő telt el, még a közgyűlések sem álltak fel, mostanában osztják el a tisztségeket. Ám nagyon fontos lenne, hogy a győztes ellenzékiek egymással mielőbb szót értsenek, mert a kormánnyal folytatott tárgyalásokon döntő jelentőségű, hogy a budapesti főpolgármester egyedül ül-e szemben Orbán Viktor miniszterelnökkel. Kizárólag Budapest érdekei alapján mond-e valamit, vagy a kormányfő és a választópolgár számára is világosan kiderül, hogy a főpolgármester mellett ott ülnek-e mondjuk Szeged, Miskolc és Pécs polgármesterei. Ők legalább annyira érdekeltek abban, hogy a kormánnyal megkezdődjenek a tárgyalások, mint Karácsony Gergely. Velük azonban Orbán Viktor külön-külön biztosan nem fog tárgyalni. És ez csak egy szempont a sok közül. Tudomásom szerint Nemény Andrásnak, Szombathely jelöltjének ma már megválasztott polgármesterének kitűnő kezdeményezése volt, hogy az ellenzéki jelöltek együtt mentek el Brüsszelbe, hogy tárgyaljanak Timmermans bizottsági elnökhelyettessel. Azt akarták megtudni: az Európai Bizottság támogatja-e a kezdeményezést, hogy városok adott esetben kormányuk együttműködése nélkül elnyerhessenek uniós támogatásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.