2019. november 26., kedd

ÁTVERTÉK? FUSSON A PÉNZE UTÁN! - NEM NYUGODTAK BELE, ÉS SIKERREL JÁRTAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.26.


Két, elsőre úgy tűnik, hogy adathalász támadásnak beugrott ügyfél is visszakaphatja pénzét a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) döntése alapján. Az egyik esetben adótúlfizetésről, a másikban pedig PayPal biztonsági ellenőrzésről szóló becsali emailt kapott az érintett. Tanulságosak lehetnek a részletek.

Az akciók iránti lelkesedés a Black Friday és a karácsonyi őrület közben gyakran háttérbe szorítja a szükséges óvatosságot. Mint arról korábban írtunk, ha olyan helyen találunk kedvező ajánlatot, ahonnan még nem vásároltunk, a rendelés feladása előtt, főként pedig mielőtt adatainkat, esetleg bankkártyánk adatait megadnánk, sőt, pénzt utalnánk, mindenképp érdemes ellenőrizni az oldalt. Ez persze igaz a különböző felszólításokat tartalmazó emailokra is.

Mint egy évvel ezelőtt elhangzott: a rendőrség tudomására jutott, adathalászatból származó kár a több százmillió forintos nagyságrendet is eléri. A támadások száma pedig egyre nő. Legutóbb például a Tesco nevében ígért 85 ezer forintos kamu kuponnal, nyugdíjasokat kecsegtető ajándékcsomaggal és még ezer mással igyekeztek értékes (pénzre váltható) adatokhoz jutni a csalók.

Már legalább egy évtizede ismétlődnek unos-untalan a felhívások, amelyek a netes vásárlókat, banki ügyfeleket, különféle szolgáltatások felhasználóit figyelmeztetik a körültekintésre, a biztonsági szabályok betartására a világhálón. Mégis mindig akadnak, akik újra meg újra elcsábulnak a hihetetlenül jó (és épp ezért nem is valós) ajánlatoknak, és beleesnek a csalók, adathalászok, zsarolók csapdájába. Persze az internet kalandorai is igyekeznek megújítani módszereiket, egyben arra is számítanak, hogy a nagy számok törvénye alapján még a legátlátszóbb trükköknek is mindig beugrik néhány balek, ha elég nagy tömegben küldik szét a csaló ajánlataikat.

Sokan (köztük mi is) gondolják azt, hogy aki ilyesminek beugrott, az nem tehet mást, mint magára vet. A helyzet azonban esetenként bonyolultabb annál, mint aminek elsőre látszik. Legalábbis ezt bizonyítja két, a Pénzügyi Békéltető Testület által kiadott ajánlás. Mindkét ügyben felmerült adathalászat, a panaszosnak mégis igazat adtak a jóvátételt megtagadó bankkal szemben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.