2019. november 23., szombat

AZ IGAZI FÉRFI HAGYJA, HOGY IDŐNKÉNT A SEGGÉBE NYÚLJANAK

24.HU
Szerző: OROSZ R. ZOLTÁN
2019.11.23.


Fábry óta az aranyeresek is az urológusokhoz járnak, mert azt hiszik, minden hozzájuk tartozik, ami segglyuk. Ezt attól az orvostól tudom, akihez több évnyi halogatás után látogattam el, hogy megnézessem, rendben van-e a prosztatám – mint kiderült, így is korán mentem. Na de kezdjük a legelején!
...
Az ötven és hetven év közötti magyar férfiak körében a második leggyakoribb halálok a prosztatarák annak ellenére, hogy a betegség viszonylag könnyen és jó eséllyel legyőzhető. Az látszólagos paradoxon oka, hogy a prosztatarákot csak a korai stádiumában lehet hatásosan tökön rúgni. Ha elég időt hagyunk neki megerősödni, könyörtelenül kivégez. Csakhogy a prosztatarák nem jelenti be, hogy megérkezett, és belekezdett az évekig tartó, pusztító munkájába. Csak akkor leplezi le magát, vagyis produkál egyértelmű tüneteket, amikor már bőven nyerésre áll. A prosztatarákot kizárólag rendszeres szűréssel lehet elkapni még annyira fejletlen stádiumában, amikor viszonylag egyszerűen ki lehet radírozni a szervezetből. A prosztatarákszűrés azonban az a vizsgálat, amit még a legracionálisabban gondolkodó férfiak is hajlamosak a végtelenségig halogatni.

A movember mozgalom ötlete húsz évvel ezelőtt, a dél-ausztráliai Adelaide-ben született meg, természetesen egy kocsmaasztal mellett. Az első évben nyolcvan férfi növesztett hónapos bajuszt jótékony céllal, ám akkor még a legnagyobb brit állatvédő szervezet, az RSPCA volt a kedvezményezett. A közösségi oldalak felfutásával vált évről évre népszerűbbé, míg 2004-ben Melbourne-ben, az eredeti ötletgazdáktól teljesen függetlenül létrejött az alapítvány, amelyik már a prosztatarák, illetve a férfidepresszió elleni küzdelmet tűzte zászlajára. Néhány év alatt több százmillió dolláros, globális mozgalommá vált.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.