2019. november 9., szombat

„HIHETETLEN ROKONSZENVVEL FOGADTAK”

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.11.09. 


Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után közel 200 ezer magyar menekült Nyugatra. Köztük volt Pallai Péter is, aki később a BBC Magyar Adásának munkatársa lett, és akivel a menekültlét mellett arról is beszélgettem, miként dolgozta fel a brit közszolgálati adó a forradalom után történteket, hogyan emlékezett meg róla 10-20-30 évvel később.

"Friss menekült voltam Angliában és emlékszem a brit közvélemény akkori hangulatára. Hihetetlen rokonszenvvel fogadtak bennünket és rendkívül segítőkészek voltak. Ezt az érzést a BBC tudta tükrözni” – emlékezett vissza Pallai Péter, aki szerint a Magyar Adás mély megrendüléssel dolgozta fel a helyzetet.

Szerte a szigetországban voltak spontánul szerveződő tömeggyűlések, melyeken a magyar forradalom leverése fölött érzett felháborodásuknak adtak hangot az emberek - ezekről beszámolt a BBC.

A brit közvélemény mellett a közszolgálati adó is kényes helyzetben volt, hiszen részben a szuezi beavatkozás vitte el a figyelmet a magyar forradalomról.

(A szuezi válság ugye a Szuezi-csatorna államosítása miatt tört ki, a két ellenérdekelt fél Egyiptom és a közös izraeli-brit-francia koalíció volt. A válság 1956. október 29. és november 7. között tartott, ami jórészt lefedte a magyar forradalmat. Hogy a forradalomról miként számolt be a BBC, arról ebben a posztban olvashattatok.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.