2019. november 5., kedd

ÍGY VÁGTA LE ORBÁN VIKTOR MÉSZÁROSRÓL A JOBBKEZÉT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.11.04.


A 444.hu „A százmilliárdos bombaüzlet, amit Orbán inkább elvitt Felcsútról” című nagy formátumú cikk számolt be arról, miképpen alakította át a miniszterelnök az állami informatikai beszerzések több százmilliárdos piacát és a Mészáros Lőrinc neve alatt futó cégbirodalmat.

A 4iG Nyrt. informatikai vállalkozás 2018 nyarán olvadt be a Mészáros-féle Opus Global Nyrt.-be, és szinte azonnal megsokszorozta forgalmát, nyereségét, sorban kapta a megbízásokat. Alig egy év után viszont a volt felcsúti polgármester váratlanul megvált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része pont arra a Jászai Gellértre szállt, aki az elmúlt években a Mészáros-birodalom működtetője volt.

Három héttel később az immáron Jászai-tulajdonú 4iG Nyrt. bejelentette, hogy megvásárolta a nagyvállalati szektor legnagyobb infokommunikációs szolgáltatóját, a T-Systems Magyarországot a Deutsche Telekomtól (DT).

A 4iG néhány hét alatt piacvezetővé vált az informatikai szolgáltatások szektorában, Jászai Gellért pedig hirtelenjében egy legkevesebb 55 milliárd forint értékűre becsült vállalat tulajdonosa lett.

A 444-nek nyilatkozó informátorok szerint maga Orbán Viktor döntött a 4iG tulajdonosi szerkezetéről. Sőt, Orbánék már egy éve készültek az informatikai szektor bevételére, a közbeszerzések átalakítására, hogy a médiaszektorhoz hasonlóan „egycsatornás rendszert” hozzanak létre: központosított beszerzések, és egy körön belüli, de piacinak álcázott nagyvállalkozás, amely megrendeléseket lefölözi. Orbán tehát több száz milliárdos piacot rendelt Jászai Gellért felügyelete alá.

A miniszterelnök olyan szereplőt hoz helyzetbe Jászai személyében, aki az elmúlt hónapokban konfliktusos viszonyba került a felcsúti körökkel. Ez nem jelent fordulópontot a rendszer működésében, nem jelenti a Mészáros Lőrinc birodalmának gyengülését, viszont üzenetet hordoz a rendszert működtető emberek számára. Ez az üzenet pedig úgy szól, hogy mindenkinek, minden pillanatban igazodnia kell a központi akarathoz, itt mindenki csak a központi akarat révén lehet az, aki, és senkinek sincs tényleges tulajdona. Vagyis: „bárkitől elvehetek, és bárkinek adhatok hatalmat, és vagyont, de ezt akármikor vissza is vehetem”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.