2019. november 16., szombat

KÉZIVEZÉRLÉSSEL AKADÁLYOZHATJÁK MEG A WALDORF- ÉS MÁS ALTERNATÍV ISKOLÁK, ÓVODÁK MŰKÖDÉSÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Szülői Hang Egyesület
2019.11.15.


- A kormányzat a szakképzési törvénybe rejtve megszüntetné az alternatív oktatási intézmények működésének törvényi alapjait.

- Irreálisan rövid határidőt és feltételeket szabnak az érintett intézmények számára az engedélyek megszerzésére, ennek elmulasztásával pedig működési engedélyük megszünne.
- Mindezzel a Waldorf- és más alternatív pedagógiai intézmények fennmaradása kiszámíthatatlanná válik, és sorsukról nem csupán szakmai szempontok, érdekek mentén is születhet döntés.

Olyan törvénymódosításokat rejtett el a kormány a szakképzési törvényjavaslatba, amelyek megszüntetik a sikerrel működő hazai Waldorf- és más alternatív óvodák, iskolák működésének törvényi alapjait. A jelenleg hatályos törvényi szabályozás külön említést tesz alternatív óvodapedagógiai programokról és alternatív iskolai kerettantervekről, és felhatalmazást ad arra, hogy az általános szabályoktól eltérően, sajátos módon határozzák meg egyebek mellett az óvodai nevelést és óvodai életet, az iskolában oktatott tananyagot és követelményeket, a heti óraszámokat és a vizsgákra való felkészülést (részletesen lásd a Nkt. 9. § (8)).

A kormány által benyújtott módosító javaslat törli az alternatív programokat, tanterveket használó óvodák és iskolák működésének alapját jelentő bekezdést, és helyette az alábbiakat tervezi bevezetni:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.