2019. november 13., szerda

KIDERÜLT, HOL ÉL A LEGTÖBB KISNYUGDÍJAS - FONTOS SZÁMOKAT TETT KÖZZÉ A KSH

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.11.13.


Az idén az öregségi nyugdíj átlagos összege nem éri el a 135 ezer forintot, a nyugdíjak és egyéb ellátások átlagos havi összege pedig 122,6 ezer forint – tette közzé legfrissebb jelentésében a KSH. A statisztikai hivatal ábráiból jól látszik, hogy ezen a téren milyen nagy a különbség az ország különböző részei között.

Az országon belül az öregségi nyugdíjasok legnagyobb gyűjtőjének Budapest számíthat. A KSH frissen közzétett kiadványa szerint 2019 elejére hazánkban minden ötödik ember kapott öregségi nyugdíjat, arányuk pedig az összes ellátotton belül a fővárosban volt a legmagasabb, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legalacsonyabb. Az arányok meglehetősen látványosan látszanak a mellékelt grafikonon.

Az idei év elején a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság egyébként a lakosság több mint negyedének folyósított nyugdíjat (ide tartozik az öregségi, özvegyi, szülői nyugdíj, árvaellátás), vagy valamilyen egyéb ellátást. Utóbbiak körébe az életkoron alapuló ellátások, a megváltozott munkaképességűeknek járó ellátások, valamint az egyéb járadékok és járandóságok tartoznak. 2019-ben az összes ellátott száma 2,6 millió fő, ami 1 százalékkal kevesebb az előző évinél. Ezzel folytatódott az ellátottak számának és népességen belüli arányának lassú csökkenése.

Három százalék nem kap semmilyen ellátást

Magyarországon januárban 2 millió nyugdíjkorhatárt betöltött, azaz 64 éves és annál idősebb ember élt, akiknek a KSH kimutatása szerint 92 százaléka öregségi nyugdíjban részesült, további 5 százalékuk pedig korbetöltött özvegyi nyugdíjat, rokkantsági, illetve egyéb ellátást kapott. Ebből egyébként az is következik, hogy az idősek 3 százaléka semmilyen ellátást sem kap...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.