2019. november 30., szombat

KINCSES GYULA: A KÖZÖNY A LEGFŐBB ELLENSÉGÜNK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: BODACZ PÉTER
2019.11.30.


Kincses Gyulát jelöli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének az Újratervezés (ÚT) orvoscsoport. Az egykori államtitkárt, egészségügyi szakértőt az ágazat gondjairól, a kamara feladatairól és az orvostársadalom felrázásáról kérdeztük. (Az interjú eredetileg a Magyar Hang hetilap szeptember 27-i (2019/39.) számában jelent meg.)

A Magyar Orvosi Kamara november 30-án választ elnököt, Éger István regnáló vezető egyik kihívója Kincses Gyula.

Sikeresnek, de eredménytelennek nevezte a szeptember 21-i füttykoncerttel kísért nagygyűlést Éger István, az orvosi kamara elnöke. Ön hogyan értékelné az eseményt?

– Hasznosnak. Kiderült, hogy az orvostársadalom igenis felrázható az apátiából, hiszen közel ezren vettek részt a nagygyűlésen, hasonló eseményre emberemlékezet óta nem volt példa. A nagygyűlés összehívása az Újratervezés sikere is. Mi hangoztatjuk azt, hogy interaktív kamarára van szükség, nem pedig egy olyanra, amelynek elnöksége a tagok feje felett, zárt ajtós tárgyalásokon alkudozik valamiről a kormányzattal. Most mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a MOK vezetésének taktikája elhibázott, amit végső soron maga Éger István ismert el, amikor a nagygyűlés elején perceken át sorolta, mit nem sikerült elérni a tárgyalások során az elmúlt években.

A bérrendezést jelen állás szerint el lehet felejteni, ami ugyanakkor az Újratervezés, illetve elnökjelöltként az ön malmára hajtja a vizet. Örül vagy szomorú?
– Az Újratervezés csoport igazi ellenfele nem a MOK jelenlegi elnöksége, hanem a közöny, amely sajnos évtizedek óta jellemzi az orvostársadalmat. Az apátia leküzdésében pedig már vannak mérhető eredményeink: a bő négyszáz országos küldöttből 143 az ÚT delegáltja, róluk tavasszal szavazott a tagság. Úgy sikerült elérnünk ezt az eredményt, hogy a MOK vezetése semmilyen belső kommunikációs csatornához nem engedett hozzáférést, csak a Facebookon kampányoltunk. Egyébként a közelgő, november 30-i kamarai tisztújításra nem egy Éger–Kincses-összecsapásként tekintünk, hanem a kamara megújítási lehetőségeként. Ezért az ÚT teljesen új elnökséget jelöl, ez szeretne bizalmat kapni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.