2019. november 15., péntek

MEGLEPŐ LÁZADÁS? MIÉRT BUKOTT EL VÁRHELYI? – A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS / KLUBRÁDIÓ
2019.11.15.


Várhelyi Olivér első körben megbukott az EU-biztosi meghallgatáson. Vajon mi állhat emögött? Nyitó sortüzet indított Orbán 2022-re. Nemzetközi lapszemle.

Tegnap az Európai Parlament külügyi bizottságában a különböző pártcsaládok képviselői – mint az a hírekből ismeretes - nem tudtak egyetértésre jutni Várhelyi Olivér magyar EU-biztosjelölt alkalmasságának a megítélésében. A londoni székhelyű Reuters hírügynökség szerint ez a fejlemény az Európai Unió növekvő politikai széttöredezettségét, a döntéshozatalhoz elengedhetetlen konszenzus- és kompromisszumteremtő képesség hiányát mutatja. Várhelyinek most hétfő délig írásban kell választ adnia számos kérdésre, és a válaszokat csütörtökre fogják kiértékelni. Több európai parlamenti képviselő amiatt aggódik, hogy a magyar jelölt nem eléggé független Orbán Viktortól, akit a magyarországi demokrácia aláásásával vádolnak.

A román és a francia biztosjelölt átment a tegnapi parlamenti vizsgán. Ha ez Várhelyinek is sikerül csütörtökre, akkor az EP plenáris ülése november 27-én egyben szavazhat az új összetételű Európai Bizottságról, és siker esetén az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye december elsejével munkához láthat. A Politico című amerikai lap és hírportál európai kiadása idézi Eric Mamernek, Ursula von der Leyen – már megválasztott – bizottsági elnök szóvivőjének a felettébb óvatos szavait, miszerint a tegnapi meghallgatások után „létezik egy bizonyos érzés, hogy a dolgok kezdenek formálódni, mindenben tekintettel az intézményi folyamatokra.”

Várhelyi megerősítésének a megakasztását a Politico meglepő lázadásnak nevezi a balközép irányzatú szociáldemokrata és az Újítsuk meg Európát elnevezésű liberális frakció képviselői részéről, akik csatlakoztak a magyar jelöltnek szánt szomszédságpolitikai és EU-bővítési tárca ellen eleve tiltakozó zöldek, valamint a radikális baloldal képviselőihez. Parlamenti tisztségviselők azonban azt mondják, hogy még mindig arra számítanak, el fogják fogadni Várhelyit, miután megválaszolja a pótkérdéseket – írja az amerikai portál. A beszámoló szerint ezek a parlamenti tisztségviselők azzal érvelnek, hogy Várhelyi visszautasítása mellett sokkal több nem szól, mint az a tény, hogy ő a magyar jelölt. Orbánhoz hűségesnek tartják ugyan, de bárkit jelölnének helyette, az illető szintén Orbántól jönne – vagyis Várhelyi elutasítása nem nagyon szolgálna más célt, mint az Európai Bizottság beiktatásának további halogatását.

A Politico szerint számos EP-képviselő belefáradt már a jelölési folyamatba, és mielőbb azt szeretné látni, hogy végre működik a brüsszeli bizottság. Másfelől viszont ugyanezek a képviselők azt is mondják: tekintettel arra, hogy Magyarországgal szemben a hetes cikk szerinti fegyelmi eljárás folyik az uniós alapelvek megsértése miatt, nem lehet csak úgy egyszerűen átengedni Orbán jelöltjét. Christian Ehler német néppárti EP-képviselő úgy nyilatkozott a Politicónak: szerinte a más frakciókban ülő kollégái politikai üzenetet kívántak közölni, amikor további kérdéseket fogalmaztak meg Várhelyinek, de vélhetőleg nem akarják majd leszavazni az egész Európai Bizottságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.