2019. november 7., csütörtök

MIÉRT UDVAROL ORBÁN ERDOĞANNAK?

INDEX
Szerző: NYG
2019.11.06.


A kereskedelmi forgalom növelésének reménye, hosszú távú, energetikai célok is húzódhatnak a mögött, ahogyan a magyar kormány Ankarával való kapcsolatát alakítja. Orbán kipcsak vérről szóló szavai, az észak-szíriai intervenció pozitív megítélése teremthet ugyan olyan politikai légkört, amelyben magyar érdekeltségű cégeknek több esélyük lehet Törökországban és türk gyökerű országokban, bár kérdés, vannak-e olyan volumenű magyar cégek, amelyek ezt képesek kihasználni, és nem húz-e keresztül minden számítást a török gazdaság megtorpanása. Budapest az Ankarának tetsző nyilatkozatokkal látszólag konfliktust is vállal az EU-n belül, bár lehet, hogy a magyar kormány a török intervencióval kapcsolatban csak olyan dolgokat mond ki, amelyeket az EU több tagja nem vállalna hangosan, de nem bánja, ha elhangzanak.

Látványos gesztust tett a magyar kormány nem sokkal a török elnök csütörtökön esedékes budapesti látogatása előtt azzal, hogy az EU-val ellentétben egyértelműen támogatta Törökország észak-szíriai beavatkozását, magyar nemzeti érdeknek nevezve azt.

Az is megágyazhat Recep Tayyip Erdoğan jó hangulatának, hogy Szijjártó Péter blokkolta az EU közös nyilatkozatát a török elnök által terrorellenes akciónak nevezett, részben azonban a kurdok lakta területek etnikai viszonyainak megváltoztatását célzó intervenció elítéléséről, amely végül csak az EU külügyi főképviselőjének nyilatkozataként mehetett ki. (Más kérdés, hogy ezt Erdoğan hiába köszönte meg, utána az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban Orbán már nem vétózott, az EU így elítélte a török beavatkozást. Sőt, végül az EP-ben a fideszes képviselők is megszavazták a szankciók kilátásba helyezését.)

Igaz, ez csak véletlen egybeesés: a török intervenció csak az amerikai elnök váratlan – bár már korábban is megkísérelt – októberi döntése nyomán vált lehetségessé, miután Donald Trump elrendelte az amerikai erők kivonását a kurdok által ellenőrzött területekről, így ezzel kapcsolatosan állást foglalni is csak ezután lehetett, míg Erdoğan budapesti útjáról már nagyjából fél éve megállapodás született...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.