2019. november 14., csütörtök

ÖT DOLOG, AMIT NEM SIKERÜLT MEGSZOKNI MAGYARORSZÁGON

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Bogdán
2019.11.14.


Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen hazalátogat családjával, most pedig megírta, mi az az 5 dolog, amit nem tud megszokni.

„A nyolcvanas években hagytam el Magyarországot tanulmányaim végeztével. Igaz, akkor ezt még disszidálásnak nevezték. Az Egyesült Államokban telepedtem le.

Azóta pár évenként hazajárok egy rövid villámlátogatásra. Mindig feltűnik, mennyit fejlődött Magyarország. Vannak azonban olyan dolgok otthon, amelyek semmit sem változtak és soha nem sikerül megszokni.

#1 Időjárás

Talán a legfontosabb az időjárás. A magyar tél fogcsikorgatóan hideg tud lenni, a nyár pedig fojtogatóan meleg. Átmenet sajnos nincs.

A tavasz még hideg, szeles és kopár, szinte lehetetlen eldönteni, mit vegyen fel az ember. Az ősz pedig sötét lucskos és megint csak hideg. Mit mondjak még? Legutóbbi látogatásom ideje alatt kilenc napig folyamatosan esett az eső.

#2 Orvosi ellátás

Sajnos a magyar orvosi ellátás, illetve annak hiánya sok embert elűz az országból a határon túlra vagy annál is messzebbre, ahonnan már nincs visszatérés.

Magyarországi karrierem során csak egyszer voltam kórházban valamikor a nyolcvanas évek elején. Egyetlen éjszaka elegendő volt a diagnózishoz. Ha meg akarok gyógyulni, a siófoki kórházból sürgősen el kell menekülnöm.

A hatalmas kórteremben rajtam kívül még hét ember óbégatott. Illetve reggelre már csak hat, mert a mellettem fekvő idős bácsi elaludt örökre.

A reggeli viziten az orvos a többi beteg előtt hangosan megvitatta mindenkinek a baját, mint egy klubnapon. A doktor távozása után a betegek hozzáértő tanácsok sorával látták el egymást mintha mind az orvosi egyetemen diplomáztak volna. Másoktól tudom, hogy ez mostanra sem sokat változott.

Ismerősömet nyitott ablak mellett anyaszült meztelenül hosszasan várakoztatták vizsgálat előtt. Közben emberünk a nővérek megalázó viccelődéseinek volt kitéve.

#3 A magyar bankrendszer

Sok évvel ezelőtt Magyarországon vezettem egy devizaszámlát. Szerettem volna megszüntetni a magas kezelési költségek miatt. A bankban tudatták velem, hogy egy jelentős „számlazárási díjat” fognak ezért felszámolni.

Ekkor persze kivettem az összes pénzt, és a számlát kiürítve faképnél hagytam őket. A bank hosszú hónapokon keresztül levelekben fenyegetőzött. Elhatároztam, hogy ennek békés szándékkal véget vetek, és távhívással az ügyfélszolgálatot Amerikából felhívtam.

Az ügyfélszolgálat embere a telefonban tovább folytatta a fenyegető hangnemet, mondván „ha kell, ők még Amerikába is utánam mennek, nem ez lesz az első eset”. Erre a látogatásra már közel tíz éve várok.

Egy másik alkalommal hitelkártyát igényeltem volna egy banktól. Ők $10,000-t kértek volna letétbe és egy magas évi kezelési költséget. Mondanom sem kell, hogy ilyen feltételek mellett nem vettem igénybe a szolgáltatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.