2019. november 22., péntek

ROHAMOS TEMPÓBAN FEJLŐDIK A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.11.22.


"Magyarország rohamos tempóban lép előre a digitális technológia felhasználásában az egészségügy területén, s a kormány már a jövő év végére teljes körűvé akarja a tenni a digitális képalkotó leleteknek a szolgáltatók közötti továbbküldését és elérhetőségét – közölte Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkár csütörtökön egy szakpolitikai fórumon Koppenhágában".


Az mondjuk igaz is, hogy rohamtempóban lépünk előre a digitális technológia felhasználásában, hiszen olyan gyorsan haladunk, hogy a változást ma még nem is lehet látni. Hogy ez azért van, mert az egyszerű állampolgár még nem fogta fel a hihetetlen mértékű fejlődést, vagy pedig azért, mert ilyen fejlődésről szó sincs, az úgy hiszem, nem kérdéses. Ma a magyar egészségügyben a legnagyobb problémát nem a digitális techonlógia fel nem használása jelenti – noha ezen javítani persze sosem árt –, hanem az, hogy egyfelől nincs elég orvos és nővér, másfelől pedig a múltban élünk. Olyan kórházakban kénytelenek dolgozni a szakemberek, amelyek már 20-30 évvel ezelőtt is elavultak voltak, nemhogy most, 2019-ben.

Nem digitális technikáról kellene diskurálni, hanem arról, hogy mikor lesz már végre elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő a magyar kórházakban, esetleg arról, hogy mikor lesz végre megoldva a kórházak klimatizálása, vagy talán arról, hogy mégis miért van országos vérhiány és miért könyörögnek hozzátartozók azért a közösségi médiában, hogy valaki adjon vért az éppen arra rászoruló családtagjuknak, irányított véradással. De el lehetne azon is gondolkodni, hogy miért nincs infúziós állvány, kötszer, vagy éppen wc papír elegendő mennyiségben a legtöbb hazai kórházban? Miért kell retkes, mocskos, omladozó, húgy- és hányásszagú kórtermekben lábadozniuk a betegeknek? Miért halnak meg évente tízezrek kórházi fertőzésben és gyógyítható betegségekben? Miért kell hónapokat várni egy ultrahang vagy CT vizsgálatra? Miért nincsenek ágyak a kórházak gyermekosztályain?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.