2019. november 6., szerda

SZÓLT, HOGY A NAV-OSOK DÉZSMÁLJÁK A BŰNJELRAKTÁRT, KIRÚGTÁK

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2019.11.06.


Hét tonnányi dohánytermék eltűnése miatt tett feljelentést még januárban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal egyik pénzügyőre, aki állítja: a NAV bűnügyi raktárát rendszeresen és szervezetten dézsmálják. Az ügyben nyomozás folyik. A pénzügyőr a belső elhárítással is megosztotta az információt, ám nemrég egy nemzetbiztonsági átvilágítás eredményére hivatkozva őt távolították el a testülettől.

Amikor Szabó István pénzügyőr főhadnagy július 24-én megjelent a Nemzeti Adó-és Vámvihatal Bűnügyi Főigazgatóságának titkárságán, legfeljebb csak sejtette, hogy a helyiségben tartózkodó három pénzügyőr alezredes nem jó hírt közöl vele. Az egyik alezredes ekkor közölte Szabóval, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal, azaz a polgári titkosszolgálat, amikor tavasszal átvilágította, kockázati tényezőket tárt fel vele kapcsolatban.

Szabó "személyisége, magatartása és kapcsolatrendszere alapot teremthet jogellenes befolyásolására, veszélyeztetve ezzel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal jog-és rendeltetésszerű működését, mely miatt az ellenőrzött személy nem felel meg a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső munkakörrel szemben támasztott követelményeknek" - állt a titkosszolgálat által készített szakvéleményben.

A PÉNZÜGYŐRT, AKI A SZAKVÉLEMÉNYT OLVASVA ÚGY ÉREZTE, HOGY A TITKOSSZOLGÁLAT ANÉLKÜL ÁLLÍTOTTA ŐT BE KOCKÁZATOSNAK, HOGY EGYÉBKÉNT BÁRMIT IS ELKÖVETETT VOLNA, AZNAP KIRÚGTÁK A NAV-TÓL.

Szabó eltávolítása azért is figyelemreméltó, mert bár őt tartották veszélyesnek a NAV-ra, valójában éppen ő volt az, aki hosszú időn át bombázta az illetékes hatóságokat azokkal a megkeresésekkel, amelyek arról szóltak: a NAV bűnjelraktárát néhány ottani dolgozó, vélhetően vezetői segítséggel, rendszeresen és szervezetten megdézsmálja. Ezek a vádak azért súlyosak, mert éppen Szabó felelt a raktárakért és hajtott végre többször vezetői utasításokat.

A pénzügyőr 2008-ban szerelt fel a NAV Közép-Magyarországi Regionális Hivatalába, bűnüldözési nyomozóként dolgozott. Később a Bűnjelkezelő Főosztályra került, két bűnjelraktár felügyelete tartozott alá a fővárosi Petróleum utcai telephelyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.