2019. november 22., péntek

TÉNYLEG MI VAGYUNK A LEGNAGYOBB LÚZEREK AZ EB-MECCSET RENDEZŐK KÖZÖTT?

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.11.22.


Hiába költöttek el legalább 150 milliárd forint közpénzt a budapesti Eb-rendezésre, ha a válogatott nem jut ki a Nemzetek Ligájából, akkor a magyar foci igazi alternatív himnusza nem a Nélküled lesz, hanem a Money for Nothing. De vajon egyedül vagyunk ezzel? Körbenéztünk, mennyi pénzt költött a 12 rendező, és hogy állnak most az előkészületekkel.

Az Eb-t most először nem egy vagy két országban tartják meg, hanem Európa-szerte 12 nagyvárosban lesznek meccsek. A hivatalos indoklás szerint azért, hogy megünnepeljük a legelső Európa-bajnokság 60 éves évfordulóját. Ez pontosan akkora nonszensz, mint amilyennek hangzik. Az igazságot az UEFA döntéshozóinak első nyilatkozataiban érdemes keresni, amiket akkoriban mondtak, amikor kitalálták ezt a lebonyolítási formát:

"nem volt pénz másra".

Az ötletet 2012-ben dobta be Michel Platini és fogadta el az UEFA. Márpedig akkoriban pangott az EU gazdasága, az eurót a széteséstől féltették, alig volt ország, ahol szerettek volna a focira költeni. Törökország lett volna az egyetlen, amely vállalta, hogy megrendezné egyedül az Eb-t, az UEFA viszont inkább azt mondta, játsszák a meccseket Európa-szerte.

Ez nem csak azért jelent könnyebbséget, mint amit elsőre gondolnánk, hogy a stadionokból nem kell egynél többet megépíteni vagy renoválni országonként.

Ennél is fontosabb az, hogy a rendező országokban többségben a saját válogatott szurkolói lesznek, nem kell egyszerre több százezer, 23 másik országból érkező drukker fogadására és ellátására költeni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.