2019. november 26., kedd

TÖBB ÉPÍTKEZÉSBE IS BELETÖRT A BUKOTT FIDESZES VÁROSVEZETÉS BICSKÁJA SZOMBATHELYEN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE / SZOMBATHELY
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.11.26.


Ígéret volt bőven a tavalyi választás előtt a fideszes városvezetés részéről, hogy mi mindent fog kapni Szombathely hamarosan, de szinte semmi nem valósult meg eddig.

Élő zölddel fedett tető, kinyitható oldalfalak, színpad, 21. századi megjelenés és energetika – ezt ígérte a szombathelyi fideszes városvezetés, amikor szóba került a Vásárcsarnok – vagy ahogy a szombathelyiek nevezik: “A piac” – felújítása. A terveket 2017 márciusában tárgyalta és hagyta jóvá a közgyűlés. A fidesz-közeli Frisss.hu pedig rövid időn belül arról írt, hogy 2019. március 31-re át is adják majd a felújított épületet. Most, november végén még mindig nem lehet tudni, hogy vajon nekiállnak-e egyáltalán valaha a beruházásának.
Kicsit megszaladt az oligarchák ceruzája

A felújításra nettó 1 milliárd 200 millió forintot kapott Szombathely az Európai Uniótól. A közgyűlési döntés után ki is írták a közbeszerzést, amin egyetlen pályázó indult el: a ZÁÉV Zrt., amiről azóta be is bizonyosodott, hogy szintén Mészáros-érdekeltség.

Az építőipari cég 800 millió forinttal drágább árajánlatot adott annál, mint amennyi pénz a projekt rendelkezésére áll. A közbeszerzést eredménytelennek nyilvánították, és a testület amellett döntött, hogy csökkentett műszaki tartalommal új terveket készít, és új közbeszerzést ír ki.

Ez az első eredménytelen közbeszerzés megmutatta, hogy milyen árakkal operál most az építőipar, de a lebutított tervek közbeszerzési eljárása is eredménytelen lett. Másodjára 300 millió forinttal volt drágább a költségvetéshez képest a legolcsóbb ajánlat. Hogy mi lesz a piaccal, egyelőre nem tudni.

Az áremelkedés egyébként nem egyedi eset: néhány napja jelentettünk meg egy átfogó anyagot a látványosan dráguló, közpénzből megvalósuló állami vagy önkormányzati beruházásokról, amelyek főként néhány kormányközeli cégnek hoznak hasznot. A ZÁÉV az egyik közülük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.