2019. december 31., kedd

ELLENTMONDÁSOS RENDELETEK JELENTEK MEG A FÜGGETLEN SZÍNTÁRSULATOK TÁMOGATÁSÁRÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DOMÁNY ANDRÁS
2019.12.31.


Egymásnak ellenmondó rendeletek jelentek meg, az egyik lehetetlen helyzetbe hozná a független színtársulatokat. Az Emmi szerint továbbra is jár működési támogatás, a Független Előadó-művészeti Szövetség szerint viszont ellentmond a rendelet a törvénynek, így levelet írnak Kásler Miklósnak.

Furcsa helyzet állt elő tegnap éjjel: két, egymásnak ellentmondó Magyar Közlöny jelent meg a független színházak támogatásával kapcsolatban. Mint az Index észrevette, a korábbi sorszámú, vagyis 221-es számú Magyar Közlönyben megjelent táblázat alapján továbbra is jár működési támogatás a független színházaknak, azonban a rá következő, 222-es számú Magyar Közlönyben megjelent végrehajtási rendelet alapján viszont kérdéses a helyzet.

Azzal a rendeletmódosítással ugyanis a kormány kiszedte ezt a két szót:

"és működés".

Az előadóművészeti szervezetekről szóló törvény 2016-os végrehajtási rendelete eddig ugyanis ezt mondta: „A nemzeti előadó-művészeti szervezetnek vagy kiemelt előadó-művészeti szervezetnek nem minősített szervezetek a … szakmai programmegvalósítás és működés támogatására irányuló pályázatokról történő döntés megalapozásához a miniszter az érintett előadó-művészeti bizottság – az érintett előadó-művészeti szervezetek szakmai érdekképviseleti szervezetei által véleményezett – javaslata figyelembevételével szakmai kuratóriumot kér fel.” Az „és működés” szavak törlésével tehát előfordulhat, hogy csak „szakmai programmegvalósításra” lehet érdemben pályázni, ám ha nincs miből működtetni a társulatot, akkor nehéz bármilyen programot megvalósítani. A nem kiemelt szervezetek így nehéz helyzetbe kerülhetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.