2019. december 14., szombat

EZÉRT ZÁRTÁK KI A NYUGDÍJASOKAT A NAGYSZÜLŐI KEDVEZMÉNYBŐL

NAPI.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2019.12.14.


Több százezer embernek kedvezhet a gyermekgondozási díj nagyszülőkre ruházásának lehetősége, ám a nemrég elfogadott törvény több korlátot is támaszt. Nem igényelhetik azt például a nyugellátásban részesülők.

Magyarországon a nyugdíjasok száma meghaladja a 2,03 milliót, közülük 115 ezren állnak munkaviszonyban, és mintegy 100 ezren dolgozhatnak egyéb (például vállalkozásban, megbízással) jogviszonyokban - mondta a Világgazdaságnak Farkas András. A nyugdíjszakértő azután mutatott rá ezekre a számokra, hogy az Országgyűlés a napokban elfogadta a nagyszülői gyermekgondozási díj (gyed) bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot.

Az új szabályok szerint a szülők átruházhatják a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőkre, ha arra maguk is jogosultak, és keresőtevékenységet végeznek. Azt, hogy a törvénymódosítás pontosan hány személynek kedvez majd, egyelőre nem lehet megbecsülni - hangsúlyozta Farkas András. Ugyanakkor szerinte az új törvény több korlátot is támaszt a családokkal szemben, kizárja például a nyugdíjas és egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülőket, ideértve a rokkantsági vagy korhatár előtti ellátást kapókat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.