2019. december 8., vasárnap

HARMINCEZREN TILTAKOZNAK A FÜGGETLEN KULTÚRA KIVÉGZÉSE ELLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2019.12.08.


Tízezrével gyűlnek az aláírások és a politikusoknak szánt levelek, miután kiderült, hogy a kormány a Gothár-ügyre hivatkozva kulturális einstandra készül.

Csak két napja indult el, de már több mint 30 ezren írták alá a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) Ahang oldalon megosztott petícióját, melyben a művészszakma a kormány kulturális központosítási törekvései ellen tiltakozik. Az aláírók egyúttal sablonlevelet küldhetnek mind a 199 országgyűlési képviselőnek, hogy így követeljék az egyeztetés nélkül, titokban előkészített einstand leállítását. (A cél az 50 ezer szignó összegyűjtése, az ívet itt lehet elérni.)

Az előzményekről a Népszava is részletesen beszámolt: a kormány egy salátatörvénybe rejtett javaslat formájában teljes ellenőrzést követelne magának az eddig független kulturális platformok és nem teljes mértékben központosított források felett.

- A javaslat megszüntetné a Nemzeti Kulturális Alap szakkollégiumait, melyek eddig több ezer pályázatnak ítéltek meg forrást – helyettük az EMMI által kinevezett vezetők döntenének a támogatásokról.
- A tao-támogatások fejében a kormány döntene arról is, hogy kit nevezzenek ki a fővárosi színházak vagy zenekarok igazgatójának – erről eddig a Fővárosi Önkormányzat határozott.
- A független előadó-művészeti szervezetek programjait és működését eddig pályázati úton támogatta az Emmi. Az új tervezet úgy módosítaná az előadó-művészeti törvényt, hogy a függetlenek ezentúl nem pályázhatnának működési támogatásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.