2019. december 14., szombat

MAGYAR BÁLINT: KULTÚRA ELLENES HÁBORÚ ZAJLIK (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.14.


„Nehéz lenne kultúrharcról beszélni ott, ahol a kormány kulturális kezdőcsapatának csatársorát a Kocsis Máté, Németh Szilárd, Halász János hármas alkotja, ahol Demeter Szilárd az ítéletvégrehajtó, a célokat pedig szinte ismeretlen zugújságírók írják” – értékelte Magyar Bálint szociológus, egykor volt kulturális miniszter a Fidesz által vezényelt folyamatokat. Azt is mondta, hogy a terv az volt, hogy „a fárasztónak talált kuratóriumukat a miniszterhez közvetlenül bekötött kulturcsinovnyikokkal, áttételek nélküli kulturális várkapitányságokkal váltsák fel.”

- Nagyjából öt évvel ezelőtt jelent meg a könyved, A magyar maffiaállam anatómiája, amelynek egy fejezete a kultúrával is foglalkozott. Azt írod ebben többek között, hogy a Fidesz számára a kultúra ízléskérdésből hitkérdéssé, műélvezetből tanúságtétellé, és mint ilyen, direkt politikai állásfoglalássá válik. Azt is írod, hogy ennek következményeként a hatalom elfoglalja a kulturális élet minden területét. Ezek a megállapítások a jövendőre vonatkoztak akkor; azokra a lépésekre, amelyeket most a kormányzat megtett?

- Amikor a könyvemet írtam, tehát 2015-ben ez már részben a múltat is jelentette, hiszen a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után már a kultúra területén is elindította a megszállás folyamatát. Sőt: már az első kormányzása idején, 1998-2002 között is, elindult ezen az úton. Hiszen emlékezzünk csak arra a nem pusztán szimbolikus aktusra, amellyel leállította a Nemzeti Színház építését; megsemmisítette azt a pályázatot, amely Magyarország legszélesebb körű pályázata volt - 72-en indultak el rajta -, ugyanakkor pályázat nélkül valósítottak meg egy a giccses ízlésüknek megfelelő, korrupcióval terhelt beruházással lebonyolított, funkcionálisan ugyanakkor rossz Nemzeti Színházat. Ennek a lépésnek akkor az volt az üzenete, hogy kerül, amibe kerül, de a liberálisok nem adhatnak a színházat a nemzetnek, mert ők per definitionem nemzetellenesek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.