2019. december 2., hétfő

MEGUGROTT A LEGGAZDAGABBAK VAGYONA - JÓL MEGTÖMHETTÉK A ZSEBÜKET AZ ÚJ ÁLLAMPAPÍRRAL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.02.


Egy év alatt 18 százalékkal nőtt a leggazdagabbakat kiszolgálók által kezelt vagyon – számolta ki az Azénpénzem.hu. Ez a dinamika pedig még ezen a szinten is kifejezetten magas, amit alighanem az újonnan bevezetett állampapír generálhatott. Ez persze azt is jelenheti, hogy a pénz egy része hitel.

A hazai privátbanki és vagyonkezelési szektor teljes átalakulását idézi elő, hogy a pénzügyi kormányzat a Magyar Állampapír Plusz piacra dobásával még jobban felerősítette a magyar piacon a kettős kamatrendszert – írta le legfrissebb elemzésében a leggazdagabbakat kiszolgálók első számú szakértőjének számító Blochamps. Mint hozzátették: bár az eredeti cél az volt, hogy eddig be nem fektetett pénzek is megmozduljanak, főleg a felső nyolcvan-százezer fős megtakarítói réteg tagjai vásároltak a papírból. A társaság számításai szerint a MÁP Pluszt jegyző privátbanki ügyfelek száma 15 ezerre tehető. A kezdeti intenzív érdeklődés után szigorítani is kellett a konstrukciót, mert sokan tőkeáttétellel, hitelből vásároltak állampapírt.

Érdemes felidézni, hogy nagyon olcsó hitellel is beszálltak a szupergazdagok a nemzeti kötvény bizniszébe. Ha egy ügyfél 100 millió forintért MÁP+-t vásárolt, akkor 80-90 millió forintnyi lombardhitelt kaphatott rá, amiből újabb állampapírt vásárolhatott. Piaci pletykákból az Azénpénzem.hu úgy értesült, hogy a legjobb feltételeket (szinte kamatmentes lombardot) a Takarékbanknál lehetett elérni, de nem jártak rosszul például az MKB-hoz fordulók sem. Igaz, nem nyílt meg bárki előtt ez a lehetőség.

Leleplező vagy éppen mindent elfedő a statisztika?

Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője korábban arról beszélt, hogy a privatizációs időszak éveit is felülmúló vagyonosodást tud felmutatni egy néhány ezer fős elit, amelynek az elmúlt években nyílt kivételes lehetősége élénkebb gazdasági szerepet vállalni. Valószínűnek tűnik, hogy az extra pénztermelés is nekik adatott meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.