2019. december 14., szombat

NYUGDÍJEMELÉS: EZ TÖBB MINT HIBA, EZ MÁR BŰN

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.12.13.


„Ha a kormány tisztességes lenne, akkor nem 2,8 százalékos lenne jövőre a nyugdíjemelés mértéke” szögezte le megkeresésünkre Barát Gábor, aki szerint azonban reálisan legfeljebb azért lehetne küzdeni, hogy áprilistól hozzák előre a törvény szerint novemberben járó visszamenőleges korrekciót. A szakértő szerint tudatosan tervezik alá az inflációt, amire a nyugdíjemelés épül, hiszen ez a kormány számára jó: január és november között szabadon elköltheti a tényleges infláció és nyugdíjemelés mértéke közötti különbségen átmenetileg visszatartott költségvetési összegeket. Bónuszként pedig a nyugdíjasok úgy érzik, mintha kétszer kapnának.

„Semmi meglepő nincs abban, hogy a kormány kihirdette a jövő évre szóló 2,8 százalékos nyugdíjemelést, hiszen az emelés mértékét már a költségvetés elfogadásakor rögzítették, annak ellenére is, hogy minden mértékadó előrejelzés – még a jegybanké is – ennél gyorsabb inflációt vetít előre 2020-ra” – mondta Barát Gábor. Módosításra pedig már nem lát lehetőséget. Nem várható ugyanis, hogy megváltoztassák a költségvetés sarokszámait – beleértve a jövőre tervezett fogyasztói áremelkedésre vonatkozót vagy akár a GDP-re vonatkozót.

Orbánék évek óta azt játsszák, hogy már nyáron elfogadják a következő évre szóló költségvetést, akkor, amikor még nincs meg az előző évi büdzsé zárszámadása, illetve a tárgyévi folyamatokat nehéz belőni – fejtette ki az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatója. Mindez párosul azzal, hogy a kormány – szinte tudatosan – évek óta alultervezi az inflációt, ami azért jó a számára, mert az alultervezett és a tényleges infláció közötti különbséget majd csak utólag, novemberben kell korrigálnia – igaz, visszamenőleg –, addig pedig, azaz tíz hónapig a nyugdíjasok előlegeznek a kormánynak, amely szabadon tudja azt a költségvetési pénzt használni. „Pszichikailag is rafinált ez a rendszer, hiszen ha valaki kétszer kap, azt hiszi, egyben többet is kap, pedig csak azt kapja meg novemberben, amit már januártól meg kellett volna kapnia” – húzta alá. Hozzátette: Orbánék évek óta ezt csinálják. Barát azonban nem lát esélyt arra, hogy változtatnának ezen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.