2019. december 16., hétfő

ORBÁN CSAK MANIPULÁLT, NEM ZÁRT BE SENKIT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.12.16.


A valódi demokráciát kedvelők köreiben rosszul csengő nevek sorában említi egy amerikai cikk a magyar miniszterelnököt, máshol arról írnak, Orbán Viktor sikeres manipulátorként, hogyan tudta újságírók börtönbe zárása nélkül is megszerezni a magyar sajtó nagyrészét. Más hangvételben van szó külföldön a magyar avantgárd művészetről, amelynek alkotásai egyre keresettebbek a műkincspiacon. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

A Washington Post gőzerővel nyomoz Donald Trump „impeachmentje” kapcsán, a lap legutóbb az amerikai elnök külföldi vezetőkkel folytatott egyeztetéseivel, találkozóival foglalkozott, amelyeknek a cikk szerint jelentősége lehet az elnök ellen indított alkotmányos vádeljárás ügyében is. Az írás sorra vette azokat a külföldi vezetőket, köztük Orbán Viktor magyar kormányfőt is, akik eljutottak a Fehér Házba egy kis baráti beszélgetésre, miközben kiemelik, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek ez mind a mai napig nem adatott meg, holott az oroszok elleni harcban igencsak szüksége lett volna Trump támogatására. Vajon miért nem?

A neves lap fotókkal illusztrálja, kik ülhettek be abba a bizonyos, kandalló előtti, rikító sárga fotelbe Trump mellé az ovális irodában. A május 13-i dátumnál Trump és Orbán fotóját közlik. A magyar kormányfőt a cikk a kétes hírű vezetők között említi Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Szergej Lavrov az orosz külügymniszterrel egy kategóriában. Utóbbi megjelenése azért keltett nagy feltűnést egyébként, mert épp aznap tette tiszteletét a múlt héten a Fehér Házban, amikor szavazásra bocsátották az elnök elmozdítását célzó határozatot a kongresszus igazságügyi bizottságában.
Nem kellett ide fizikai erőszak

Különösebb harc nélkül elnémította Orbán Viktor a magyar médiát címmel a Die Presse a hetes cikkely szerinti eljárás megindításához vezető indokokat veszi sorra, ezek közül kiemelve a nagyrészt állami irányítás alá került sajtó helyzetét. Merthogy a lap szerint precedens nélküli az Európai Unióban, amit Orbán csinált, vagyis hogy fokozatosan szűkítette a sajtószabadságot és számolta fel a médiapluralizmust. S eközben nem zárt egyetlen újságírót sem börtönbe, és fizikai erőszaknak sem volt senki kitéve. Célját piaci manipulációval sikerült elérnie, aminek következtében a sajtóorgánumok 80 százalékát megkaparintotta, de úgy, hogy nem állíthatjuk: teljes kontroll alatt tartaná őket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.