2019. december 8., vasárnap

ORBÁN VILLÁMHÁBORÚT INDÍTOTT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.08.


Kettős célja lehet, van a Fidesznek, hogy a Gothár-ügyet sokkal nagyobbra fújja fel, mint amilyen: szeretné elfedni vele a Borkai-botrányt, valamint apropót ad ahhoz, hogy maga alá gyűrje a kultúrát. Hogy pontosan mit is jelent ez a maga alá gyűrés, van-e ennek ideológiai- vagy igazi érték-tartalma, azt senki nem tudja. Egyelőre annyit lehet belőle látni, hogy száműzni akarják azokat az embereket, alkotókat és alkotásokat, amelyek – úgymond – liberális, vagy baloldali művészekhez köthetők.

Sokan érzik úgy, az Orbánhoz és rendszeréhez törleszkedők közül, hogy eljött az ő idejük, a demeterszilárdok ideje. És bizonyos értelemben így is van: ők jutnak megkerülhetetlennek hitt pozíciókba, ők osztanak pénzt, ők döntenek műhelyek sorsáról.

Orbán nem ért a kultúrához – mondják –, igazából nem is érdekli őt. Azt azonban szeretné, akarja, hogy egyetlen olyan alkotás se szülessen, amelyben bírálják a rezsimjét, vagy olyan mondatok hangzanak el, könyvek, versek készülnek, íródnak, amelyekben – ha áthallással is – kritika éri a Vezért, a kormányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.