2019. december 24., kedd

SZABAD SZEMMEL: FORDULAT A MAGYAR POLITIKÁBAN, HOGY AZ ÁLLAM MEGVETTE A MÁTRAI ERŐMŰVET - A NÉPSZAVA NEMEZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.24.



Bloomberg 

A lap szerint 180 fokos fordulatot jelent a magyar politikában, hogy Orbán Viktor pár napja csatlakozott ugyan az európai klímacélokhoz, ám kormánya most megvette az ország legnagyobb hőerőművét a miniszterelnök legszorosabb üzleti szövetségesének, Mészáros Lőrincnek a cégbirodalmától. Ebből az következik, hogy a lignittel működő létesítmény környezetbarát átalakítására most az adófizetők pénzéből kell hozzávetőleg egy milliárd forintot fordítani. Az ügylet részletei azonban nem ismeretesek. Mindenesetre nemigen van olyan hasonló létesítmény az országban, amely jobban szennyezné a környezetet, mint a Mátravidéki Erőmű. Annak működési engedélye egyébként 2029-ig szól, de már a 2. egymást követő évben veszteséget produkált. Ez azonban nem akadályozta meg a tulajdonosokat abban, hogy ne vonjanak ki belőle tavaly jó 11 milliárd forintnyi osztalékot.

Az elemzés rengeteg más véleménytől eltérően úgy gondolja, hogy az idei év Vlagyimir Putyiné volt, ez az ő világa, valamennyien abban élünk. Az amerikai elnök együtt akar menetelni Oroszországgal, miközben az alkotmányos vádemelési eljárás megrengette az USA-t és elvonta figyelmét. Nagy-Britannia befelé fordul a transzatlanti szövetség másik pilléreként, miközben Moszkva évek óta igyekszik aláásni a kapcsolatokat Európa és Amerika között. Az erőviszonyok a Közel-Keleten is a Kreml javára tolódnak el és egyre szorosabbak a kapcsolatai Kínával. Hogy országa jócskán a tényleges súlyán felül teljesít a világpolitikában, az az államfőnek abból az adottságából adódik, hogy képes saját magát, illetve az oroszokat a valóságosnál fontosabbnak feltüntetni. És itt egyáltalán nem csupán bűvészkedésről van szó, mert lehet, hogy nem a legjobbak a lapjai, de úgy tűnik, hogy cseppet sem fél, ha ki kell játszani azokat. Ettől olyan ijesztő, mondja egy volt moszkvai amerikai nagykövet. Putyin mára a feltörekvő autokraták vezérlő csillaga lett, a politikai technológia mestere, ideértve a sajtó manipulálását, amit ezek a vezetők szintén felhasználnak, akár Moszkva segítségével, akár anélkül, hogy szétverjék az eddigi világrendet. Az orosz tekintélyelvűség termékeny talajra talált Magyarországon és Lengyelországban, de nem kevesen rokonszenveznek azzal Nyugat-Európában és a tengerentúlon is. Putyin népszerűsége jelenleg 70 % körül mozog, pedig brutálisan leverette a tüntetéseket, a gazdaság pedig stagnál. Igen sok lelket nyert meg az Egyesült Államokban is, noha a megosztást szolgáló eszközei sokszor olcsóak és primitívek voltak, de hatottak a közösségi médián keresztül. Számára az igazság pillanata a pénzügyi válsággal következett be, mert arra jutott, hogy az USA nem hogy a világgazdaságot nem irányítja, de semmit sem. 

Személyes tapasztalatai alapján a tudósító arról számol be, hogy aggódnak a magyar bírák, mert a kormány az elmúlt napokban egy sor ponton módosította az igazságszolgáltatás játékszabályait. Egyikük – szigorúan név nélkül – úgy nyilatkozott, hogy a reformok veszélyek kapukat nyitottak ki. A jelentés egyben idézi az Európa Parlament emberi jogi biztosát, Dunja Mijatovicsot, aki már egy hónapja komoly aggályait fejezte ki az új szabályozás miatt, merthogy az kedvezőtlenül érintheti a bíróságok, illetve a bírák függetlenségét, és azt, hogy a polgárok bízhassanak a perek tisztességes lebonyolításában.

Az amerikai Rágalmazás-elleni Liga élesen elítélte Donald Trump személyes ügyvédjét, amiért az kijelentette, hogy Soros Györgyöt nemigen lehet zsidónak tekinteni, alig burkoltan uszítva ily módon az antiszemitákat. Giuliani, aki a napokban Budapesten és Kijevben járt, hogy bizonyítékokat szerezzen a demokrata párti Joe Biden befeketítésére, megismételte, hogy az USA korábbi ukrajnai nagykövete Soros embere volt. Szerinte az emberbarát befektető négy esetben is beleszólt, ki kerüljön a képviselet élére. Azon kívül FBI-ügynököket alkalmaz. Hasonlókat már egy másik elnökhívő szélsőséges jogász is mondott, meg is kapta érte az elmarasztalást zsidó szervezetek részéről. Guiliani most azt fejtegette, hogy nem lehet zsidóellenes, csak azért mert szembeáll Sorossal. Megjegyezte, hogy ő sokkal inkább zsidó, mint a befektető, aki nem gyakorolja vallását és nem jár a zsinagógába. Azon kívül nem támogatja Izraelt, sőt, a zsidó állam ellensége. Minderre a Rágalmazás-elleni Liga úgy reagált, hogy az elhangzottak döbbenetesek és sértőek. És nem Giuliani fogja eldönteni, ki a zsidó és ki nem az, illetve hogy mi az antiszemita. A nyilatkozat emlékeztet arra, hogy Soros emberbaráti tevékenysége jó ideje ürügyként szolgál túlméretezett összeesküvés elméletekhez. A jogásznak ezek után bocsánatot kell kérnie és haladéktalanul vissza kell vonnia állításait, hacsak nem akar lovat adni a radikális antiszemiták és a fehér felsőbbrendűség hívei alá, akik hisznek ebben az összehordott mocsokban, emelte ki az ADL. A jelek szerint azonban az ügyvéd kitart álláspontja mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.