2019. szeptember 21., szombat

„NE JÁTSSZA A MÁRTÍRT!”

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.09.20.


...A kormányfőnek és embereinek azonban sajnálkozva kellett tudomásul venniük, hogy az uniós választásokon a fenti erők áttörése elmaradt, és az ideológiai cuccolásnak momentán vége. Az áru persze – vigyázat! – raktáron fekszik. Tény azonban, hogy a nyugati importőrök, az olasz és osztrák eszmetársak, akiket Orbán Európa megmentőiként mutatott be nem is olyan régen, mostanában épp megbuktak. Salvini és Strache nincs alakító helyzetben, Orbánnak a radikálisok helyett ilyenformán be kell érnie azzal, hogy az unió sokáig érinthetetlennek tűnő értékszilárdsága talán mégsem olyan kikezdhetetlen. A német autógyárak érdekei mégiscsak jelentős hatótényezők, más kérdés, milyen szörnyű, hogy a magyar kormány az európai civilizációs értékek gyengülésére játszik. Semmi mást nem tesz, mint a politika mostanában kétségtelenül zavaros vizében halászik. Ehhez állatira ért. Ezt nevezi Orbán Viktor európai politizálásnak.

De újabban mintha egyre többen mutatnának rá erre a képtelenségre, egyre többen jönnek rá, hogy az ország vezetői jellemhibás emberek. Az Euronews magyar adásának brüsszeli tudósítója megkérdezte Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét a legutóbbi meghallgatásról, aki magyar fül számára keserves tapasztalatot közölt. Kijelentette, sokszor látja azt a magyar kormány embereinél, hogy szemtől szemben nagyon barátságosak, de amikor olvassa, hogy utána miket nyilatkoznak róla a magyar sajtónak, alig akarja elhinni, hogy ugyanazokról van szó. „Mást mondanak a magyar sajtónak, és mást mondanak nekünk” – tette hozzá.

Önmagában is baj, ha valaki attól függően szól, kivel áll szemben, vagy épp merre jár, nem hiszem, hogy egy kormányfő összevissza beszélhet.

A jogállamiság tisztelete nélkül nincs Európai Unió” – fogalmazott.

Amélie de Montchalin francia külügyi államtitkár ismertette a francia–német közös álláspontot, amelynek értelmében a magyarországi helyzet „aggodalomra ad okot”. Ez a kijelentés, bárhogy is, eléggé messze esik attól a széltében hangoztatott magyar kormányállásponttól, hogy Magyarország Európát védi, a kontinens bástyája, ahol Orbán nem más, mint Dobó István.

A The Guardian cikke kiemelte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Twitteren azt írta: Magyarországot „azért állítják pellengérre, mert ellenzi a tömeges bevándorlást”. Ezt azonban nagyon hamar visszautasította Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő, aki leszögezte: „Önöket nem a tömeges bevándorlás elutasítása miatt állítják pellengérre, hanem az emberi jogok megsértéséért, a jog uralmának lerombolásáért, és azért, mert nem tesznek eleget az uniós jog szabályainak. Ne játssza a mártírt!” Egyre többen vannak tisztában azzal, hogy a kormányfő nem egyenes ember. És félrebeszéléseit azzal indokolja, hogy a magyar érdekeket védi. Hazudozással sokat el lehet érni, de a végtelenségig nem lehet művelni. Nyilvánvaló mellébeszélés, hogy Európa vonalait védjük, de együgyű kerítésépítésnél messzebbre nem is akar nézni a magyar kormány, ezt világosan látják ott is, ahol a kormányfő két hete még barátokat gondolt. Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom vezetője közleményében pontosan fogalmazott a magyar nyilatkozatokat hallva: könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell. Di Maio közölte, Olaszország nem képes és nem is fogja többé egyedül vállalni az egész Európai Uniót érintő problémát.

Egyértelmű: az Orbán-rendszer addig létezik, amíg ő maga, saját kezűleg és saját ideológiai beszállítóival együttműködve képes lesz időről időre megújítani a migránskérdést. Az így fenntartott helyzetet aztán – ugyancsak a kormány bőkezű adományaival fenntartott – úgynevezett elemző intézetek ipari méretű megtévesztéseinek, napi halandzsáinak a segítségével a végletekig hiszterizálva kihasználja. A hatalom megtartásának kiváló eszköze jellemhibás emberek számára
.

ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/38. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.