2019. október 24., csütörtök

NÉMETH MIKLÓS: „DOSSZIÉKKAL TARTOTTA SAKKBAN AZ EMBEREKET, AHOGYAN KÁDÁR IS”

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2019.10.24.


Grósz Károly lehallhatta a miniszterelnöki szobáját, Kádár utálta, ha szóba került 56, Horn Gyula dossziékkal zsarolta az embereit - meglepő őszinteséggel beszélt a közelmúltról a XXI. századnak Kádár-korszak utolsó és a rendszerváltás első kormányfője.

„Lehivatott a szobájába. Azt mondta, érti a helyzetet, és ugyan Moszkván keresztül rövidebb lenne az út, de azt az elvtársak félreértenék” – mondta a Kádár Jánossal való első találkozásáról Németh Miklós a XXI. századnak adott interjújában, amiben felidézte, milyen folyamatok zajlottak az állampártban az 1980-as években, hogyan fulladt ki a szocialistának nevezett rendszer.

Magyarország korábbi miniszterelnöke - aki a Minisztertanács 13. elnökeként a Kádár-kor utolsó, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság kormányfőjeként az új politikai rendszer első miniszterelnöke volt - rendhagyó interjúban mesélt többek között arról, hogy a nyolcvanas évek elején egy hitelfelvétel miatt kezdett el tárgyalni a kínai állammal, ezért kérette magához Kádár. Később azért, hogy a szovjet „elvtársak meg ne tudják”, Rómán keresztül, Mumbait érintve repültek Pekingbe. „A lényeg, hogy végül a 100 milliós keret a rendelkezésünkre állt” – mondta. A XXI. század a keddi ünnepi nap estélyén adta le a Németh-tel készült interjút...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.