2020. január 21., kedd

„A HÁLAPÉNZMENTES EGÉSZSÉGÜGYET NEM BÖRTÖNFENYEGETÉSSEL KELL LÉTREHOZNI"

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.01.21.


Bombaként robban a hazai közéletben a Magyar Orvosi Kamara javaslata, amivel az egészségügyben dolgozók, illetve orvosok bérét a jelenlegi összeg sokszorosára emelné, s ezzel hadat üzenne a hálapénznek. Kincses Gyula, a kamara elnöke azzal érvelt, hogy tisztességes viszonyok között létezik hálapénzmentes ellátás. Az egészségügyi kormányzat reagált a javaslatra. Horváth Ildikó azt nyilatkozta, hogy először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában. Horváth államtitkár szerint, nem egyértelmű, hogy az orvosokat és betegeket a börtönbe küldenék, vagy pénzbüntetésre ítélnék. Kincses Gyula a Hírklikknek csak annyit nyilatkozott, hogy a hálapénzmentes egészségügy minden magyar állampolgár érdeke, ahogy a korrupció felszámolása is.

Mit szól ahhoz, hogy a kormány egészségügyi államtitkára úgy értette az orvosi kamara hálapénzt megszüntető javaslatait, hogy önök ezzel a beteget büntetnék a hálapénz miatt?

– Nézze, az orvosi kamara elszánt abban, hogy megoldja a hálapénz problémáját, de azt gondoljuk, hogy ez elsősorban etikai eszközökkel oldható meg. Továbbmegyek: úgy gondoljuk, hogy a hálapénz ügye önmagában egyetlen eszközzel sem oldható meg, tehát ehhez az általunk is javasolt béremelés, vagy az alapos szakmai szabályozás, továbbá a hálapénz-ellenes kampány, és az etikai is kevés önmagában. Csak a javaslatunkban is szereplő négy elem együttesen oldhatja meg a hálapénz évtizedes problémáját Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.